Annons

Annons

Citroncheesecake med lakritsglasyr

Lakritscheesecake
10–12 bitar
BOTTEN:
200 g digestivekex
1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk lakritspulver
75 g smör (rumsvarmt)
FYLLNING:
4 gelatinblad
2 ägg
400 g Philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 stora citroner, rivet skal från 2, pressad saft från 1
LAKRITSGLASYR:
3/4 dl grädde
3/4 dl vatten
3/4 dl strösocker
2 msk kakao
1–2 msk lakritspasta efter smak (för mycket lakritspasta kan göra glasyren bitter)
GARNERING:
1 citron eller lime
några blad citronmeliss
några hallon

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Sätt ugnen på 175 grader.

Krossa kexen och blanda med socker, mjöl och lakritspulver. Rör ner smöret. Kläm fast bakplåtspapper i botten av en springform, ca 22 cm i diameter. Tryck ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt bottnen svalna.

Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Rör samman äggulor, färskost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i smeten. Värm citronsaften. Ta kastrullen från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt citrongelatinet svalna lite och häll det sedan i en tunn stråle ner i ostsmeten under omrörning.

Häll blandningen i formen och jämna till ytan. Täck över med plastfolie och låt stå i kylen, minst 3 timmar.

Blanda samman ingredienserna till glasyren och koka ihop under omrörning tills den tjocknar. Glasyren ska inte bli fast som en kola, utan fortfarande vara trögflytande när den svalnat betydligt (testa under kokningen genom att klicka lite på ett fat och se hur konsistensen är när den svalnar). Kokar glasyren för länge går den inte breda över kakan. Bred glasyren över kakan och dekorera med skivor av citron eller lime, citronmeliss och hallon.

Recept: Anncatrin Rosenqvist, Foto: Ragnar Romarsson


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…