Annons

Annons

Claes Elfsberg: Vi drömde om det barn vi aldrig fick

Efter 45 år på Sveriges Television gick Claes Elfsberg i pension strax före årsskiftet. Men kärleken till jobbet får honom att köra vidare, fast i mindre omfattning.

Claes Elfsberg 2

LÄS OCKSÅ: 6 snabba frågor med Claes Elfsberg

Att få rapportera om politikerbeslut och arbetsmarknadskonflikter, att få belysa allt som är vardagsväsentligt. Att vara en kugge i uppdraget att förse människor med de verktyg som de behöver för att kunna fatta olika beslut. Nerven, snabbheten, direktsändningen.
Nyhetsankaret Claes Elfsberg, 67, har alltid älskat det. Men nu är det över.
Efter 45 år har han gått i pension och slutat på Sveriges Television. Ingen annan i världen har jobbat lika länge med nyhetsuppläsning i TV.
Högst motvilligt försvinner rekordmannen från rutan. Och han kan inte hålla sig från att ge pensionssystemet en känga.
– Jag ville absolut jobba vidare. Men har man fyllt 67 är det tyvärr tvärstopp, hur pigg och arbetsför man än är.

Annons

– Den pensionsålder vi har i Sverige i dag är fullkomligt idiotisk. Jag tycker att vi borde fundera på hur vi kan skapa ett pensionssystem som ger individen större möjligheter att bestämma själv. Claes fortsätter:
– Om man är 60 och slut i ryggen ska man kunna få gå i pension. Likaså borde det vara tillåtet att oavsett ålder få köra vidare om man fortfarande kan göra ett bra arbete.
– Men vi sitter fast i gamla normer. Det finns faktiskt länder där arbetsgivaren inte får fråga om ålder, utan bara tittar på kapacitet och möjligheter.
Claes har fortfarande svårt att smälta de nya yrkesmässiga villkoren. Men när han insåg att SVT-tiden ovillkorligen gick mot sitt slut, framförde han en idé som han fick gehör för.
Det ledde till att Claes gjorde programserien ”Köttberget checkar ut”, som sändes i slutet av förra året.
Serien är en summering av vad 40-talisterna har åstadkommit och ”ställt till med”. Claes är själv en del av den generationen, som i efterkrigstidens stadiga tillväxt fick sällsynt lyckliga förutsättningar och formade en ny tid.
– Inte minst genom den ekonomiska utvecklingen fick vi möjlighet att sluta oss samman och vara radikala.
– Vi fick den första riktigt goda skolgången, vi var de första tonåringarna och vi var optimistiska, säger Claes.
– De flesta av oss har gjort en klassresa, eftersom vi kom från fattiga förhållanden. Vi fick lära oss mer och fick därmed möjligheter till andra jobb och högre inkomster.

Vi blir både äldre och friskare

De sex programmen i serien ”Köttberget checkar ut” kan ses som en historielektion om vad människorna och samhället har varit med om de senaste 60 åren.
I serien visas unika arkivbilder och tolv framgångsrika 40-talister, i olika branscher, berättar om sin syn på det som har varit. En tid med framåtanda och framsteg. Men inte helt utan fläckar.
– Vi i min generation har också rusat i väg och bara konsumerat och konsumerat och inte haft tankar på utvecklingen i världen.
– Exempelvis är klimatförändringarna till stor del beroende på att vi har eldat fossila bränslen som ingen generation före oss, säger Claes.
Vad åstadkom ni då?
– Framför allt en anda och en känsla av att saker och ting går att förändra. Att förändra samhället blev en livsstil.
Var det bättre förr?
– Det beror på vilket syn man har på tillvaron. Om den första delen av 40-talisternas dominanstid handlade om kollektiva lösningar, så har de senaste 25 åren handlat om individuella lösningar.
– Men samtidigt har ju demokratin ändå utvecklats både i Sverige och stora delar av världen.
Varför vill många 40-talister gärna jobba vidare, i stället för att lämna över till nästa generation?
– För att vi blir både äldre och friskare. Medellivslängden har ökat med åtta och ett halvt år sedan jag föddes.
– Dessutom har jobbet kommit att betyda mer än tidigare för identifikationen, på hur vi ser på oss själva.

Claes hade från början tankar på att bli advokat. Men arbetarynglingen från Stockholmsförorten Svedmyra blev i stället en institution i svensk nyhetsrapportering.
Hur är det att ha världsrekordet när det gäller nyhetsuppläsning i TV?
– Det är ju ingen tävling. Men som kuriosa är det kul. Redan för snart 20 år sedan var det någon tidning som räknade ut att jag hade hållit på längst.
Du är en av Sveriges mest kända människor?
– Det kanske stämmer, men det var länge sedan jag tänkte på det.
– Det fanns en tid för många år sedan då igenkännandet blev lite plågsamt. Men jag kom fram till att det var värt priset för att få fortsätta med jobbet.
– Dessutom finns det fördelar med att vara välkänd. Folk är i regel väldigt vänliga, artiga och trevliga.

Jag älskar att vara på sjön

Claes är historieintresserad, men han läser också mycket annat. Och den litterära entusiasmen fick han tidigt.
Under sommarloven hos mormor och morfar i Sörmland lärde Claes känna Karl-Erik Jansson, pastorn i bygdens församling.
Han satte äventyrsklassikern ”Greven av Monte Cristo” i handen på den unge pojken och gav honom sedan fritt fram att botanisera bland vuxenböckerna i bokhyllorna.
Turerna i pastorns öppna båt med aktersnurra öppnade också en helt ny värld. Claes blev för evigt förälskad i sjöliv och han har genom åren haft en rad olika båtar.
– Jag älskar att vara på sjön. Det ger mig frid.
– Samtidigt är det lite av en utmaning också. Vädret kan alltid överraska, så det gäller att vara förberedd. De som slarvar med den saken är de som råkar illa ut ibland.
Claes är i sitt tredje äktenskap. Under en tid sörjde Claes och hans nuvarande hustru Monica, 56, det barn de aldrig fick.
Ett tag drömde båda två om det på nätterna, visade det sig, när de berättade om sina drömmar för varandra.
– Nu har vi väl kommit över det där. Vi slösar kärlek på våra barnbarn i stället. I somras hade vi dem ute på landet i en vecka och vi hade jätteroligt.
– Vi hade både piratmiddag, då vi åt med fingrarna, och kungamiddag med ordentligt bordsskick, fina kläder och tacktal!

Claes tycker att Berlinmurens fall 1989 är det viktigaste han har rapporterat om och tsunamikatastrofen för elva år sedan är den händelse som berört honom mest känslomässigt.
Nu går han mot nya upplevelser, som egenföretagare. Och Claes har redan klart med ett par nya uppdrag.
Han ska vara programledare i SVT:s ”Gomorron Sverige” varje fredag fram till i vår. För SVT:s webb ska han göra ett program om hälsa och välbefinnande, på äldre dar.
– Min hustru Monica är elva år yngre än jag och jag kan inte tänka mig att gå runt och göra ingenting i väntan på hennes pensionering.
– Många säger att det öppnar upp sig en ny rolig arbetsfas för mig nu. Men jag är ändå lite sur över omständigheterna.
– Jag älskar verkligen mitt jobb, fast det hade nog varit ännu roligare om jag hade fått fortsätta med det jag helst vill göra.

Text och bild: Hasse Gänger

LÄS OCKSÅ:
Nu checkar Claes Elfsberg ut från TV – med eget program

Elisabet Höglund: Nu vågar jag berätta…


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…