Annons

Annons

Claes Månssons i Sommar i P1: ”Bara tanken gör mig helt förlamad”

Han är känd som en lång och rolig skådespelare med ett brett register. En osannolik karriär för en man som hatat att tala inför folk. ”Ju mer man utsätter sig, desto mer träning får man”, säger Claes Månsson i ”Sommar i P1”.

Skådespelaren Claes Månsson

Skådespelaren Claes Månsson är först ut bland årets sommarvärdar i P1. Bild: IBL

Claes Månsson, 68, är känd från publikframgångar på både scen, bioduken och tv. Efter framgångarna med tv-serien ”Lorry” kunde folk komma fram till den långe skådespelaren och dra repliker för honom.

Allra mest sa de ”tänkte inte på det”.

Annons

– Det var bara det att det var ju Peters (Dalle) replik, men han sa det ju till mig, säger Claes Månsson som är först ut i radions traditionella ”Sommar”.

Claes Månssons program tar avstamp i det märkliga att just han blev skådespelare. Han berättar om en barndom där han kände sig så lång att han undrade om det var möjligt att kapa benen och beskriver sig som blyg på gränsen till självutplåning. Den unge Claes Månsson rodnade kraftigt när han kallades fram till svarta tavlan i skolan, rösten stockade sig lätt och han höll sig helst tyst.

Gilla Året Runt på Facebook

Eftersom det var få andra killar, eller män, i hans generation som var känsliga på det sättet fick Claes Månsson för sig att det var honom det var fel på.

– Jag fick alltid höra att du ska inte vara så blyg, du måste ta för dig mer, berättar han i programmet.

Det var först senare i livet han kom underfund med att det var okej att både rodna och till och med gråta som man. Att det till och med kan vara en tillgång.

– Mycket av skräcken jag kände då berodde på att jag inte visste hur jag skulle reagera. Det vet jag nu och det är en trygghet.

”Hela kroppen skrek att det var fel”

Vägen till scenen i Göteborg var alltså allt annat än utstakad. Claes Månsson berättar att han jobbade som fritidsledare i Bergsjön och att man skulle sätta upp en kabaré. Han vägrade stå på scen men tvingades på grund av sjukdom rycka in.

– Jag tror jag var på toaletten sju gånger på en halvtimme, hela kroppen skrek att det var fel, säger Claes Månsson.

Claes Månsson, Lyrro

Claes Månsson under inspelningen av ”Lyrro-ut- & invandrarna”, 2017. Bild: IBL

Samtidigt kommer han ihåg att framträdandet var speciellt. Folk skrattade åt den långe fritidsledaren. En kompis låg på honom att söka in på scenskolan och Claes Månsson gjorde som han sa. Mest för att vara till lags.

Han berättar att han kom till tredje omgången i den första uttagningen till skolan. Då var han själaglad för att han lyckats ta sig så långt. Han var faktiskt så själaglad att han firade ”missen” med en halv flaska Cointreau på tåget hem till Göteborg.

– Jag började tänka att jag kanske har något som är bra.

Fruktar middagstal på bröllop

Efter många ansökningar lyckades Claes Månsson komma in på scenskolan vid 30 års ålder. Där blev han klasskompis med både Thorsten Flinck och Peter Dalle. Ett år efter examen hörde Dramaten av sig och erbjöd en fast tjänst. Det passade Claes Månsson väl eftersom han och hustrun väntade barn. Sedan blev han kvar där i 29 år.

Under resans gång har Claes Månsson fått reda på att allt det där han gruvade sig för är okej. Att rodna eller vara känslig kan till och med vara verktyg som kan komma till användning i hans arbete. Under programmet stockar sig rösten några gånger. Det är när Claes Månsson pratar om sin pappa som gick bort i alzheimer och om kärleken han känner till barnen Lisa och Gustav och sitt barnbarn.

Stjärnorna på Slottet 2013

Stjärna på slottet 2013. Leif Andrée, Maria Lundqvist, Lasse Åberg, Malena Ernman och Claes Månsson. Bild: Daniel Nilsson/IBL

Men även om han känner sig trygg i vem han är idag så fruktar han fortfarande en sak. Snart är tiden inne då barnen ska gifta sig. Då kommer ju han, som etablerad skådespelare, förväntas hålla ett tal som är både roligt och gripande.

Och Claes Månsson har inte hållit något middagstal på 68 år.

Fast nu vet han i alla fall vad han vill säga.

–  Jag vill bara vittna om hur fina dom har blivit. Ställa mig upp och berätta det så att de hör.

Sommar i P1 med Claes Månsson den 23 juni släpps som podd kl. 07.00 och sänds i P1 kl. 13.00!

Text: Henrik Högström, Hemmets.

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…