Annons

Annons

Clara: ”Jag fick ett nytt liv efter skilsmässan”

När jag precis fyllt femtio upplevde jag en stor kris. Min man sedan många år ville skiljas, och allt det som hade varit min trygga vardag rycktes plötsligt undan. Vad skulle jag nu göra med mitt liv?

Jag fick ett nytt liv efter skilsmässan
Jag hade just börjat tillfriskna efter en långdragen förkylning och hade arbetat min första dag efter sjukskrivningen. När jag kom hem var huset tomt. Jag blev förvånad då Anders alltid brukade komma hem före mig. Ofta hade han börjat laga mat och dofterna från köket brukade möta mig när jag öppnade ytterdörren. Men den här dagen var annorlunda och på något sätt anade jag att allt inte var som det skulle. Jag ropade hans namn men fick inget svar.
När Anders äntligen kom hem såg jag direkt på honom att det hade hänt något allvarligt. Han såg så ledsen ut att jag fick panik, tänk om det hade hänt något med vår dotter. Men han lugnade mig snabbt, det var ingen fara med Sara. I stället ville han ville prata om oss och om vårt liv tillsammans.
När han sa det började det svindla för mig och tankarna rusade runt i mitt huvud. Han måste ha träffat en annan kvinna och nu samlade han mod för att säga att han ville skiljas. Men hur hade det kunnat hända? Allt hade ju varit som vanligt mellan oss. Den stora passionen kanske inte fanns där längre, men vi hade det ju tryggt och trivsamt och jag hade trott att det räckte. Jag ville inte ens tänka tanken att vi inte skulle leva tillsammans resten av livet.
Anders gjorde i ordning te och smör- gåsar medan jag satt som förstenad i soffan i vardagsrummet. När han kom in med tebrickan vågade jag knappt titta på honom. När han började prata blev jag först lättad, han hade inte träffat en ny kvinna. Men när han fortsatte att prata insåg jag att livet ändå skulle förändras, för oss båda.
Anders hade blivit erbjuden ett jobb i Australien och det hade fått honom att inse att han ville bryta upp från vårt liv tillsammans. För honom kom erbjudandet som en skänk från ovan, han hade länge drömt om att få en chans till ett helt nytt liv. Han var trött på att gå i samma gamla hjulspår, och det hade sugit livskraften ur honom. Men han visste också att vi inte skulle kunna göra en nystart tillsammans. Jag skulle hata att bryta upp och förlora det gamla och invanda. Vi hade alltid varit så olika på det sättet.
Innerst inne visste jag att han hade rätt, men jag försökte ändå kämpa för vårt äktenskap. Kanske jag kunde följa med och se om det fungerade eller kanske skulle han tröttna efter ett halvår. Anders tittade sorgset på mig och skakade på huvudet. Det var inte bara jobbet och en ny kontinent som lockade honom. Han ville vara fri och känna att han kunde leva livet fullt ut. Det skulle inte vara rätt för vare sig mig eller honom om vi skulle fortsätta att anpassa oss efter varandra. Vi var ju båda föräldrar till Sara och vi skulle alltid vara vänner, men han ville inte längre vara min make.
Anders hade väntat in i det längsta med att prata med mig, så när han väl gjorde det var det inte lång tid kvar innan han skulle packa ihop och flytta. Vi bestämde att jag skulle få bo kvar i huset så länge jag ville och sedan skulle vi dela på vinsten när jag flyttade. Det kändes skönt för mig att få behålla den tryggheten.
Den första tiden efter att Anders hade rest gick jag som i en dvala. Jag kom mig inte för någonting och jag vantrivdes så i det stora, tomma huset. Jag som tidigare hade trivts bra med både arbetsuppgifter och kollegorna på mitt jobb började nu bli irriterad på det välbekanta pratet om underhållningsprogram och filmer på rasterna. Förut hade dagarna rusat iväg, nu gick tiden lika långsamt på jobbet som hemma.
Jag började leka med tanken på att jag också skulle bryta upp och göra något helt annat. Jag orkade inte längre fortsätta med mitt gamla liv som hade blivit så tomt utan Anders. Mitt första steg var att jag började titta på ett nytt boende. Om jag skulle flytta till en lägenhet eller till ett mindre hus visste jag inte, kanske jag skulle försöka hyra en stuga till att börja med.
Efter att ha lusläst annonser och skickat ut förfrågningar på Facebook fick jag till slut tag i ett litet hus som jag fick hyra under lång tid för en rimlig summa. Jag trivdes från första stund, det var ett gammalt torp med ett kök och en kammare på nedre plan och två små rum på över- våningen. Ett gästrum till Sara när hon hälsade på och en sovkammare till mig. Ett litet duschrum fanns det och köket var renoverat till modern standard. Jag behöll inget av mina och Anders gemensamma möbler utan bestämde mig för att köpa allt nytt.
Nu hade jag inte längre tråkigt på fritiden. Jag målade och tapetserade, något som jag aldrig tidigare hade gjort. Jag fick hjälp att renovera av min hyresvärd Per och hans fru Åsa som bodde i närheten. Sedan finkammade jag second hand-butiker och loppisar och inredde min lilla stuga med stort och smått. Det enda jag köpte nytt var en lyxig säng till min sovkammare. Resten köpte jag begagnat. Ibland målade jag om eller klädde om för att få fräscha möbler.
Med tiden samlade jag på mig lite för mycket loppisfynd och fick förvara dem i ett uthus hos Per och Åsa. De drogs med i min nyfunna passion för att fynda, och vi åkte ofta på auktioner i trakten till- sammans. En dag när vi stod i uthuset och tittade på alla fantastiska saker som vi samlat på oss insåg vi att vi måste göra något för att få plats med ännu fler fynd. Vi bestämde oss för att starta en butik för second hand och hantverk tillsammans. Åsa vävde fantastiska mattor och stickade ekologiska disktrasor medan Per och jag renoverade och målade möbler. Tillsammans la vi ner mycket arbete på att marknadsföra oss på sociala medier för att också kunna sälja på nätet. Vi satsade på svenskt glas och porslin, gamla textilier, böcker och inrednings- detaljer som var rimliga att skicka till kunder.
I dag har jag sagt upp mig från mitt gamla jobb och har börjat ta ut min pension samtidigt som jag satsar på second hand-butiken. Per och Åsa är numera både mina arbetskamrater och min nya familj. Anders har jag fortfarande kontakt med då och då. Han är kvar i Australien och stormtrivs med sitt nya liv.
Clara

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Tess: ”Min syster stod inte ut med att se mig lycklig”

Min man fick barn med en annan kvinna

Gun: &”Min man var otrogen med en kvinna han träffade på gymmet”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…