Annons

Annons

Cornelia, 39: ”Rädslan för att bli sjuk styrde mitt liv”

I många år var Cornelia Tonéri övertygad om att hon var allvarligt sjuk, trots att läkarna inte hittade några fysiska fel. 
Tack vare kbt-terapi kan hon nu hantera sin hälsoångest.

Hon har haft bröstcancer, hudcancer, hjärntumör, hjärnblödning, hjärtinfarkt och ms. Fast inte i verkligheten. I många år har Cornelia Tonéri, 39, plågats av hälsoångest. Skräcken för att vara allvarligt sjuk, och övertygelsen om att hon var döende, har känts ytterst verklig för henne.

Annons

Bild: Ola Holmgren

Alltsammans började helt oväntat med några små röda prickar på Cornelias ena handled och i knävecket. Hon tänkte först inte så mycket på dem men efter en tid tyckte hon att det var bäst att få dem kollade på vårdcentralen. Cornelia tyckte att läkaren såg lite förundrad ut när han tittade på hudprickarna, så hon frågade på skämt om de gick att bota. Läkaren svarade att han hoppades det.

Gilla Året Runt på Facebook

– Då var det som om en avgrund öppnades inom mig. Helt plötsligt, utan förvarning. Jag bara kände så starkt att något var fel, att det var allvarligt.

Hon snappade upp att läkaren nämnde ordet ”purpura”, så när hon kom hem började hon söka efter det på internet – och hittade en dödlig blodsjukdom. Ångesten rullade över Cornelia och hon insåg att hennes liv antagligen var över.

Som tur var tog hon sig tillbaka till läkaren, som förklarade att ordet ”purpura” bara syftade på den röda färgen på hennes utslag, och att den dödliga sjukdom hon hade hittat på nätet enbart drabbade barn. Cornelia var inte alls allvarligt sjuk. Men hon blev inte lugnad, 
i stället förvärrades ångesten.

– Jag hittade hela tiden symtom på olika livsfarliga sjukdomar och for i skytteltrafik till vårdcentralen. Varje gång var jag helt säker på att nu var det slut, nu var jag verkligen döende.

Verktyg att hantera ångesten

Trots att alla prover visade att hon var frisk så släppte ångesten inte sitt grepp. I stället tog den över mer och mer av Cornelias vardag.

– Det var ingen mening att planera resor eller aktiviteter för jag skulle ju ändå dö. Så fort ett symtom försvann så kom nästa. Jag ville inget längre, och ibland orkade jag inte ens gå utanför dörren. Jag hade gett upp livet.

Vändningen kom när hon äntligen träffade en läkare som förstod hur det var fatt med henne. Läkaren hjälpte henne att inse att det hon led av inte var någon fysisk sjukdom, utan av ångest. Cornelia fick bekräftelse på att hennes känslor och tankar var högst verkliga, men att de sjukdomar hon trodde sig ha berodde på själva ångesten, inte på att något var fel i hennes kropp.

Många känner skam

Cornelia fick gå på samtal hos en kurator med kbt-inriktning, och fick konkreta verktyg för att hantera sin hälsoångest. Särskilt en övning har hjälpt henne mycket: Om en jobbig sjukdomstanke dyker upp så tänker hon att hon står vid ett vattendrag där ett löv flyter fram. Hon lägger tanken på lövet och låter både lövet och tanken svepas bort med strömmen.

– Jag har egentligen aldrig varit så inne på det här med kbt, men det har verkligen varit bra för mig. Fast det som har hjälpt allra mest är att få bekräftelse på att jag faktiskt har varit sjuk – fast inte i cancer eller något annat livshotande, utan min sjukdom heter hälsoångest.

I dag lever Cornelia ett normalt och aktivt liv med partner och två barn, jobb, resor och fritidsaktiviteter. Hon har en blogg där hon har berättat om sin hälsoångest och fått stort gensvar.

– Många har hört av sig och tackat för att jag tagit upp det. De har berättat om sin egen sjukdomsskräck och om den skam de har känt. För både mig och dem är det en hjälp att se att vi är många som har lidit av detta.

Förra året fick Cornelia ett återfall. Först blev hon chockad eftersom hon hade trott att hon var helt fri från hälsoångesten. Hon besökte kuratorn igen och fick hjälp att jobba sig igenom ångesten.

– Nu är jag medveten om att den kan komma tillbaka igen, särskilt om jag har en jobbig period i livet. Men jag vet innerst inne att jag har en frisk kropp och att jag kan hantera min ångest. I dag lever jag faktiskt ett väldigt bra liv!

Av Katarina Rehn
Foto: Ola Holmgren

Läs också:

Så botar du din hälsoångest – hemma

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…