Annons

Annons

Curlingstjärnan Anette Norberg bytte liv efter cancern

Curlingstjärnan Anette Norberg tappade fotfästet när hon fick diagnosen bröstcancer. Nu ett tag senare är hon tillbaka på banan. Hon har flyttat ut på landet och bytt jobb. "Nu tänker jag sällan på att jag haft cancer", säger hon.

En knöl i bröstet, akut in på sjukhus för att göra mammografi och beskedet kom direkt: bröstcancer.

– Min första svacka var nattsvart, säger curlingmästaren Anette Norberg.

– Det var ohyggligt traumatiskt och jag tappade fotfästet. Men jag använde mina erfarenheter från idrotten och ganska snabbt började jag se framåt och inte älta det som hänt, berättar hon.

Annons

Anette Norberg, Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna med två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld i bagaget, tänkte aldrig att det var en dödsdom att få bröstcancer.

Men att så totalt tappa kontrollen över vad som hänt i hennes liv, det var svårt. Snabbt fick hon behandling. Operation, cellgifter och strålning. Och upplevelsen var att det var jobbigare psykiskt än fysiskt.

– Jag är ett kontrollfreak och är van vid att kroppen fungerar och nu gjorde den inte det. Att inte veta vad som skulle hända var fruktansvärt och oron var paralyserande. Men att fysiskt ta sig igenom behandlingen gick bra, säger Anette.

Den första svackan var nattsvart, då kunde hon inte alls se framåt utan hon levde i något sorts vakuum. Tillsammans med sina barn och sin särbo tog hon sig ur den och tog ett steg i taget.

– Min mentala träning som jag fått i idrotten hjälpte mig att styra tankarna rätt, så jag inte stannade kvar i det där svarta hålet. För det hade varit ohållbart, då hade jag aldrig kommit vidare, säger hon.

Fick bra prognoser

Inom idrotten blickar man framåt. Man kan titta tillbaka, konstatera när det inte gick så bra och lära sig av det, men man ältar inte.

– Det var väldigt bra att ha det där i ryggen när jag fick cancer. Jag läste på om sjukdomen, konstaterade att det var bra prognoser och sedan körde jag på för att bli frisk. Jag började spela lite curling efter bara några månader, tänkte på vad jag åt och hade en mental coach som jag kunde bolla mina tankar med, säger Anette.

Tanken började gro om att komma tillbaka till jobbet så fort behandlingarna var över. Och efter tre månader började hon jobba halvtid.

– Det var viktigt för mig att försöka leva ett så normalt liv som möjligt. Jag berättade för de närmaste om min cancer, men jag berättade inte för alla, för jag ville inte att fokus skulle hamna på att jag var sjuk. Jag ville tillbaka fort, säger Anette.

Nu är det tre år sedan hon hittade den där knölen i bröstet och idag är livet annorlunda.

– Jag tog en titt på hur jag levde mitt liv, det tror jag man gör när man står inför något så traumatiskt. Men faktum var att jag var rätt nöjd. Jag flyttade ut på landet och bytte jobb, men annars var det som vanligt. I samma veva avslutade jag också min elitidrottskarriär, så vad som påverkade mig mest är svårt att säga. Nu tänker jag mer och mer sällan på att jag haft cancer, säger Anette.

Av Jessika Devert
Foto Gustav Gräll

Läs också:

Så undersöker du dina bröst

4 sätt att minska risken för bröstcancer


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…