Annons

Annons

Koffeinexperten: Då kan kaffe vara dåligt för dig

Kaffet har många positiva egenskaper, men det finns också några negativa. Enligt koffeinexperten Peter J Rogers finns det särskilda tillfällen när det är bättre att skippa kaffet – för hälsans skull.

Kaffe är en av världens vanligaste drycker och vi skandinaver dricker i genomsnitt runt tre koppar per dag – mest i hela världen.

Bild: IBL/Shutterstock

De positiva hälsoeffekterna är många. Genom att dricka tre koppar per dag förlänger livet, enligt en ny studie i Annals of Internal Medicine. Drycken minskar nämligen risken att drabbas av matsmältnings- och cirkulationssjukdomar.

Annons

Men kaffe är inte enbart bra för dig.

Gilla Året Runt på Facebook

Veckans affärer har pratat med en av världens allra främsta koffeinexperter – professor Peter J Rogers vid Bristol University i England. För den som är pressad och stressad kan mycket kaffe snarare stjälpa än hjälpa, säger han.

– Vi har sett att intag av stora mängder kaffe snarare leder till ökad ångest och stress. För att dra nytta av kaffets positiva egenskaper ska man dricka max 2-3 koppar per dag.

Läs också: 5 saker du inte visste att du kan göra med kaffesump

Abstinensbesvär nattetid

Ju mer kaffe vi dricker desto högre tolerans får vi. Enligt Peter J Rogers kommer vi till slut dock ha svårt att uppnå den uppiggande effekt som kaffet påstås ha.

– Kaffedrickare upplever visserligen att man blir mer pigg och alert på morgonen, men då jämför man med det abstinensliknande tillståndet. Sanningen är faktiskt att den som dricker kaffe på morgonen inte blir mer alert än en person som inte brukar dricka kaffe, säger han till Veckans Affärer.

För många kan det dessutom bli väldigt besvärligt att dra ner sin konsumtion eller sluta helt. Eftersom knappt någon dricker kaffe under nätterna kan man, om man lider av ett beroende, vakna på grund av abstinensbesvär.

Vissa kan också få magsmärtor av kaffe, men det är oklart varför.  tt det skulle vara på grund av koffeinet är Peter J Rogers tveksam till. Han tror magsmärtorna hänger ihop med någon annan substans i kaffet.

Källa: Veckans Affärer

Text: Cecilia Edström

Artikeln publicerades först i MåBra.

Läs också:

13 oväntade saker du kan göra med kaffefilter

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…