Annons

Annons

Dagens sommarpratare – designern Iman Aldebe

Hennes haute couture-turbaner säljs i Paris, Dubai, Stockholm och New York. Designern Iman Aldebe arbetar med att modernisera det muslimska modet och föra ut det till en bredare publik, såväl muslimer som icke-muslimer.

Iman Aldebe

DESIGNER

Sänds 1 augusti kl 13.00

– Mitt Sommar ska handla om min resa som designer och om att skapa debatt och väcka frågor om feminism och en individbaserad frigörelse genom mina plagg och mina huvudbonader. Och så ska jag tala om hur det har varit att bana vägen för något nytt.

Om Iman Aldebe

Nyskapande kläddesigner vars haute couture-turbaner säljs i Paris, Dubai, Stockholm och New York. Har kallats för ”Sveriges hijabista” av nyhetskanalen Al Jazeera. Arbetar med att modernisera det muslimska modet och föra ut det till en bredare publik, såväl muslimer som icke-muslimer. Har även formgivit den slöja som nu är en del av den officiella svenska polisuniformen och har designat arbetskläder för muslimska kvinnor inom militären, sjukvården och brandkåren.

Annons

Har på senare tid arbetat med en kollektion helt i vitt, som syftar till att omforma de traditionella plaggen i Gulfen, där män av hävd bär vitt och kvinnor bär svart.
Flitig debattör i den stundtals hetsiga diskussionen om den muslimska slöjans plats i det svenska samhället.

Sammanställt av Erika Svernström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…