Annons

Annons

Dagens sommarpratare – politikern Marit Poulsen

Hon har jobbat som svetsare, har tio barn och har suttit i EU-parlamentet. I sitt sommarprogram berättar Marit Poulsen om bördan att ha en "tyskertös" som mor, syskon som var aktiva nazister och sitt liv som tant.

Marit Paulsen

POLITIKER, FÖRFATTARE

Sänds 17 juli kl 13.00

– Jag skulle vilja beskriva för dig hur mitt liv har kunnat levas från de första åren, de med hunger och bomber, de första fredsåren då jag fick bära bördan av att ha en tyskertös som mor, och syskon som var aktiva nazister, fram till mitt stillsamma liv som tant. Jag har levt ett otroligt liv – i en tid och en världsdel med demokrati, öppenhet, frihet och ansvar, egensinnighet och solidaritet. Idag är jag orolig för att generationerna som nu växer fram, på fullt allvar tror att denna vardagliga himmel är något normalt och självskrivet. Tänk om jag kan få några av de unga att förstå hur vi måste samarbeta, förstå och ta ansvaret för vår fred, frihet och solidaritet.

Annons

Om Marit Paulsen

Suttit i EU-parlamentet för Folkpartiet (numera Liberalerna) i två omgångar.
Skrivit över 20 böcker, bland annat Liten Ida som bygger på hennes egen uppväxt i slutet av, och efter, den tyska ockupationen av Norge. Boken har också blivit film.
Efter flytten till Sverige jobbade hon i flera år som svetsare på järnbruket i Smedjebacken. Har som politiker varit mycket engagerad i frågor om livsmedel, miljöfrågor och djurskydd.
Har 10 barn och 23 barnbarn.
Gillar att spela golf och att bo i husvagn.
Marit Paulsen har varit Sommarvärd 1975, 1979 och 1995.

Sammanställt av Erika Svernström  Foto: David Herngren/SVT

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…