Annons

Annons

Dagens sommarpratare – tidigare FN-chefen Anders Kompass

Anders Kompass är en orädd kraft som till och med skakat FN:s innersta krets. Han berättar om hur arbetet för mänskliga rättigheter format hans liv och hur hur han fann kärleken - under utredningen av en massaker i Columbia.

Anders Kompass

TIDIGARE CHEF FN:S KONTOR FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Sänds 11 juli kl 13.00

– Jag ska tala om hur ett utmanande arbete för mänskliga rättigheter blivit en passionerad drivkraft som format mitt liv, också genom att finna kärleken under utredningen av en massaker i Colombia. Jag kommer att spela musik från olika håll i världen.

Om Anders Kompass

FN-diplomat som hyllats över hela världen som orädd visselblåsare. Blev under våren 2015 avstängd från sitt arbete på FN i Genève, fråntagen sin telefon och passérkort och belagd med tystnadsplikt. Detta efter att ha överlämnat en hemlig rapport om sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken, som hade begåtts av FN-soldater, de flesta från Frankrike. Anklagades av FN för ”allvarligt protokollbrott” men har friats från alla anklagelser i flera utredningar. Har fått ett formellt tack från franska myndigheter för den läckta rapporten.
Har tidigare arbetat för UD och FN i El Salvador, Colombia, Mexiko och Guatemala.

Annons

Sammanställt av Erika Svernström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…