Annons

Annons

Dansbandsartisten Christer Sjögren: Min fattiga uppväxt har gjort mig ödmjuk

När han var liten hände det att familjen fick klippa upp tandkrämstuben och köpa mat på krita i slutet av månaden. Men med tiden kom revanschen – med 14 miljoner exemplar är Christer Sjögren den artist som sålt allra flest skivor i Norden, till och med fler än Abba. Men dansbandskungen tänker inte bli pensionär...

I år är det 50 år sedan Christer Sjögren startade sitt första dansband – som hette Jonny-Christers – tillsammans med Stig-Åke Byberg och bröderna Johnny och Hans-Gunnar Brokvist.

Christer Sjögren, Anders Berglund och Elisabeth Andreassen.

På den tiden behövde Christer, bara 14 år gammal, jobba extra i en färghandel efter skolan, för att kunna betala av sin på egen hand inköpta orgel.

Annons

– Några pengar till instrument fanns knappast i vår arbetarfamilj i Hagfors. Vi hade ofta dåligt med pengar.

Gilla Året Runt på Facebook

– Det hände att vi tvingades klippa upp tandkrämstuben för att få ut det sista lilla och att köpa mat på krita i slutet av månaden. Dessutom fick jag ärva många kläder från min kusin.

Jobbet är en livsstil

Men det är inget Christer beklagar sig över. Snarare tvärtom.

– Det var jäkligt nyttigt och gav mig bra perspektiv på livet. Jag lärde mig att man aldrig ska ta något för givet och jag har alltid varit glad över att få ägna mig åt min stora passion.

– Först nu, ett halvår före pensionen, inser jag att jag faktiskt aldrig behöver gå arbetslös…

Nästa år fyller du 65 år – lägger du av med musiken då?

– Nej, jag älskar det jag gör alldeles för mycket. Det här är mer en livsstil än ett yrke för mig.

– Jag hoppas kunna hålla på flera år till, men jag kommer att försöka trappa ned successivt. Att turnera när man bor på hemmet är inte aktuellt.

Så vi får med andra ord aldrig se dig med en rullator på scenen?

– Nej, ha, ha, där går nog gränsen.

Under åren med Jonny-Christers, som startade 1964, och banden Jupiter, Pelles och Vikingarna (1978–2004), samt den egna solokarriären, har Christer släppt över 60 album.

Men det mest anmärkningsvärda är att Christer Sjögren är den artist som sålt allra flest skivor i hela Norden. Antalet ligger sammanlagt på över 14 miljoner!

– Det är helt ofattbart faktiskt. Inte ens Abba har sålt så många skivor i Norden. Jag är förstås inte i närheten av vad de sålde runtom i världen, men just i Norden så säljer jag bättre.

– Vikingarna hade många fans i framför allt Norge, men även i Finland och Danmark. Dessutom släppte vi ju både skivor och turnerade i Tyskland.

Hur förklarar du din enorma framgång genom åren, som bara fortsätter?

– Jag är otroligt tacksam över att det är så och jag kan tänka mig att en stor del är att jag brinner så mycket för att sjunga.

– Kanske känner publiken hur roligt jag tycker att det är. Sedan krävs mycket jobb, man får inte slarva och jag tar aldrig något för givet.

Vad är skillnaden mellan att vara ung musiker i dag, i jämförelse med när du slog igenom?

– I dag går det helt klart snabbare att komma ut. Däremot är det svårare att hålla sig kvar. Utbudet är större och konkurrensen tuffare.

– Deltagarna i TV4-programmet ”Idol” syns extremt mycket under en viss period och vissa har ett färdigt kontrakt och får ge ut en platta efteråt.

– Men det kan bli ett tungt fall från att ha höjts till skyarna och sedan vara bortglömd om ett halvår. Det kommer ju hela tiden nya idoler. Då kan jag tycka lite synd om dem.

– När jag var ung började det som en hobby som man ägnade hela sin fritid åt. Sedan krävdes många spelningar innan man gjorde sig ett namn.

Träffades när de var 19 år

Vad tror du att jurymedlemmen Alexander Bard hade sagt om du hade ställt upp i ”Idol” som 17-åring?

– Ha, ha. Jag har faktiskt ingen aning. Juryn kan ju vara ganska tuff, samtidigt söker ju en del som inte kan sjunga alls. Jag brukar titta på ”Idol” – det är ett bra underhållningsprogram.

Hur orkade ni egentligen med fem spelningar i veckan med Vikingarna?

– Den frågan har jag ställt mig många gånger nu på senare år. Men jag var ju yngre på den tiden och att stå på scenen var det bästa vi i bandet visste.

Hade du aldrig dåligt samvete för att du var borta så mycket från din familj?

– Nej, inte då. Min fru Birgitta och jag träffades då vi båda var 19 år och vi fick Charlotta året efter. Från start har jag alltid turnerat och musiken har varit mitt levebröd. Jag slutade skolan redan efter nian och jag hade heller ingen annan utbildning.

– Vi gjorde upp att Birgitta skulle ta ett större ansvar för hemmet och vår dotter. Det blev aldrig någon konflikt, men hon tycker säkert ändå om att jag inte spelar så mycket längre.

Hjälper dottern i barnbarnet

Är du en mer närvarande morfar än pappa?

– Så här i efterhand kan jag känna att jag hade velat vara hemma mer med Charlotta. Men jag får ta igen det med våra två underbara barnbarn – Norah som är nio och Nellie tre år. Det är väldigt mysigt att vara morfar.

Hur är du som morfar?

– Norah brukar säga att hon älskar mig, när vi pratar i telefonen – det känns förstås helt fantastiskt att höra. Jag älskar att få rå om barnbarnen, att få umgås och hitta på saker med dem.

– Sedan Charlotta och hennes familj flyttade från Göteborg och nu bara bor ungefär sju kilometer från oss, träffas vi nästan dagligen.

– De har en hund som jag brukar gå ut och gå med. Jag tycker att det är skönt att ta en sväng i skogen, både för motionens och avkopplingens skull.

Ända sedan 1970-talet har du prytt löpsedelarna. Hur är din relation till pressen?

– Jag har varit med om hela resan – från att det var jättekul att någon tidning ville intervjua mig, till att jag varit med på flera löpsedlar samtidigt och helst har velat gå hem och stänga dörren om mig (skratt).

– Det är lite dubbelt. Uppmärksamheten är ju ett kvitto och det är förstås kul med uppskattning. Men är man i hetluften får man vara beredd att ta lite, även privat.

– Jag har trots allt behandlats ganska bra genom åren, trots att det har varit en del tråkigheter på vägen.

Är du trött på att prata om din romans med Lotta Engberg, som kunde ha kostat dig äktenskapet med Birgitta?

– Ja, det kan jag ärligt erkänna. Det hände 1991 och är 23 år sedan. Men vi är öppna med det och jag är glad att Birgitta förlät mig, det var verkligen stort av henne.

– Nu har vi varit gifta i 45 år och vi umgås faktiskt med Lotta och hennes man Patrik. Det trodde jag aldrig skulle inträffa.

– Lotta och jag har samarbetat en del på senare år och Patrik producerade min senaste platta, ”Christer Sjögren sjunger Sinatra”.

Förstår Sinatras storhet

Under våren turnerade Christer med Anders Berglund och Sandviken Big Band inför fulla hus och nu ger han sig ut på en Sinatra-julturné, ihop med Gunhild Carling och Andreas Weise. Det blir klassiska Sinatrahits blandat med traditionella jullåtar.

– Jag lyssnade inte på Frank Sinatra när jag var yngre, det är något som kommit på senare år. Nu har jag insett hans storhet och varför han blev en ikon.

– Sinatra var en fantastisk sångare och entertainer med så många hits att det nästan var omöjligt att välja ut vilka jag skulle ta med på plattan och i showen. Måste jag välja en får det bli ”My way”.

Gunhild Carling är med på Christers julturné för femte året i rad.

– Jag måste erkänna att jag inte visste vem hon var när jag blev tipsad om att ta med henne. Gunhild är helt makalös och det känns kul att visa något nytt för min publik. Gunhild är duktig både på att sjunga och spela olika instrument.

– Mellan Andreas och mig skiljer det 36 år, vilket i sig är lite kul, men framför allt är han en riktig underhållare.

Du har åkt på julturné sedan 1997. Vad betyder den återkommande turnén och julen för dig?

– Det är en stämningsfull och mysig tid. Sedan barnbarnen föddes har julen blivit ännu viktigare och bättre och jag skämmer bort dem en hel del.

– Vi brukar spela fram till den 22 december, sedan får vi åka hem och fira. Det är skönt att vara ledig och koppla av med familjen fram över nyår, säger Christer Sjögren.

Text: Joakim Löwing
Foto: Kristofer Sandberg

Christer3

Det här är Christer Sjögren:

Yrke: Sångare och artist

Ålder: 64 år

Familj: Gift med Birgitta, dottern Charlotta, barnbarnen Norah, 9, och Nellie, 3 år.

Bor: I ett 350 kvadratmeter stort hus i Hammarö i Värmland.

Aktuell: Christer åker på Frank Sinatra-turné runtom i landet tillsammans med Gunhild Carling och Andreas Weise. Trion gör 15 spelningar, med start i Halmstad den 27 november och avslutning i Luleå 21 december.

5 snabba med Christer Sjögren:

Vilken övernaturlig egenskap vill du helst ha?

– Att kunna läsa andras tankar vore intressant, men det räcker nog med en dag…

Vilka godsaker kan du inte få nog av?

– Olika sorters bär – blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär… Tur att det samtidigt är så nyttigt.

Vilken hushållssyssla smiter du helst ifrån?

– Ja, att plocka in i diskmaskinen är väldigt tråkigt. Jag plockar hellre ur den.

– Vi delar upp det mesta hemma. Jag dammsuger på övervåningen och min fru där nere. Hon tvättar och stryker kläder, jag tvättar bilarna och klipper gräsmattan.

Har du tummen mitt i handen eller är du händig som Martin Timell?

– Jag är nog inget av de alternativen, ha ha. När det gäller bilar är jag ganska händig, men renovering av huset överlåter jag hellre till en hantverkare. Det går både betydligt fortare och blir bättre.

Vilket är det tråkigaste jobbet du har haft?

– Jag har bara haft två innan musiken och bägge var roliga. Efter extraarbetet på en färghandel var jag två år på en bilverkstad.

– Där fick jag köra runt bilar på området innan jag var 18 år. Jag antar att det är preskriberat nu. Kanske inte så konstigt att bilskolläraren tyckte att jag kunde köra bil efter bara ett par timmars lektioner…

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…