Annons

Annons

Därför är det bra att bli förbannad

Som människa är det fullt naturligt att känna hela känsloregistret. Men som konflikträdd svensk håller vi ofta tillbaka ilskan. Sluta med det, det kan vara bra att bli arg då och då.

Har du någon gång vaknat upp med ett riktigt, dåligt humör som vägrat ge med sig och som har gjort att du kanske inte har varit särskilt trevlig den dagen? Trots att varenda människa kan känna igen sig i detta är ilska och irritation något vi idag inte vill veta av. Men det är faktiskt bra att bli förbannad då och då.

Annons

För tusentals år sedan var sorg och ilska vackra känslor och något som uppskattades. Drama var accepterat och konstnärliga verk skapades till följd av starka känslor. Idag ser det något annorlunda ut. Självhjälpsböcker säljs i enorma upplagor, personlig utveckling har aldrig varit så stort och reklamkampanjer som bygger på ständig lycka har alla påverkat samhällets syn på hur vi bör känna. Vi blir överösta med information som bygger på att vi ska försöka eliminera negativa känslor ur vårt liv och att ständig glädje går att nå.

Men trots att samhället säger att vi ska vara glada, lyckliga och tacksamma är vi människor vars naturliga beteendet är att bli irriterade, ilskna och rent ut sagt förbannade då och då. Och det är bra att bli det.

Enligt flera studier verkar det finns en evolutionär anledning till varför vi ska bli irriterade ibland. Enligt Science Direct ger dåligt humör orsakat av dåligt väder ett bättre minne. En annan studie visade att dåligt humör ökade en persons skepticism och därmed även möjligheten att se igenom ett bedrägeri. Enligt boken The Positive Side of Negative Emotions (W. Gerrod Parrott) gör ett ilsket humör att vi lättare kan hantera en utmanande uppgift.

Dessutom kan det vara klokt att inte hålla sina känslor inom sig. Är du arg, så agera. Då blir det lättare att släppa än att älta sånt som irriterar dig.

Text: Thowe Wagner Larsson/Må Bra
Källa: Huffingtonpost

Läs också:

Camilla, 48: Jag hällde alkohol över alla svåra känslor

Hur söta djur kan få dig att älska din partner mer

De 7 värsta sakerna du kan göra om du sörjer

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…