Annons

Annons

Därför är det nyttigt för barn att ha tråkigt ibland

Semestern kommer med tid för lugn och ro. Men något som för vuxna innebär avkoppling kan av familjens yngsta uppfattas som tråkigt. Bara lugn, forskare menar nämligen att barn BEHÖVER vara uttråkade ibland.

Så här i semestertider när barnen är lediga från skolan kommer det finnas stunder då de blir uttråkade och tjatar om att de inte har något att göra – oavsett om de är hemma, utomlands eller på sommarstället.

Annons

När barn tjatar om att de har tråkigt kan vissa föräldrars naturliga instinkt vara att fylla deras scheman och hitta på saker åt dem. Men det kan faktiskt vara fördelaktigt för barn att ha tråkigt.

Emma Seppälä, forskare vid Stanford University och författare av boken ”The Happiness Track”, säger till sajten Quartz att föräldrar ska uppmana barn att ha kul – samtidigt som de gör ingenting.

Skapa tid för återhämtning

Att konstant ha något att göra och vara upptagen värderas högt i många delar av världen, oavsett om det handlar om barns fritidsaktiviteter eller vuxnas karriärer. Men det lugna behövs också i livet, menar Emma Seppälä.

Speciellt barn behöver tid för att göra ”ingenting” eftersom det utvecklar barnens kreativitet. Forskning visar att vi, när vi är lugna och inte fokuserar på något specifikt, är mer benägna att komma på bra idéer.

Detta betyder inte att du ska ställa in barnens fritidsaktiviteter, enligt Emma Seppälä är det däremot viktigt att ge barn tid att återhämta sig. Genom att göra ”ingenting” blir barnen inte bara kreativa, utan blir dessutom bättre på att koppla av och handskas med senare stress i livet.

Så som förälder eller mor- eller farförälder kan du alltså med gott samvete lämna tomma luckor i schemat i sommar!

Källa: qz.com
Text: Nanna von Knorring

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Forskarna: Därför ska du göra ABSOLUT ingenting under semestern

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…