Annons

Annons

Därför är frysta grönsaker bättre än färska!

Många tror att färska grönsaker är bättre än frysta. Men nu visar en undersökning att det kanske inte alls är så...

frysta grönsaker

Enligt en nyligen genomförd undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av Axfood tror bara 6 procent av svenska folket att frysta ärter är bättre än färska.

43 procent tror istället att färska ärter har högst näringsvärde, medan lika många tror att frysta och färska har samma näringsvärde.

Annons

LÄS OCKSÅ: 5 frukter du bör byta ut till ekologiska 

– Men fryst är ofta lika nyttigt som färskt, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

–Fryst mat är också bättre för miljön. Den har längre hållbarhet och slängs inte i lika stor omfattning som färsk mat. Dessutom flygs vissa grönsaker till Sverige, som exempelvis färska sugarsnaps, vilket också är klart sämre ur klimatsynpunkt, säger Åsa Domeij.

En brittisk undersökning visar att färska grönsaker förlorar upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på tallriken.

Förklaringen är att det kan ta upp till två veckor innan skördade grönsaker fraktats till lager och till butik där de också kan bli liggande en tid innan de säljs.

Den brittiska studien visar att gröna bönor förlorar 45 procent av vissa vitaminer från jord till bord. När det gäller broccoli och blomkål är siffran 25 procent och morötter och ärter hinner förlora cirka 15 procent av sina viktigaste vitaminer på grund av att det tar runt 10 dagar innan de når tallriken.

Enligt samma studie innehåller frysta ärter 30 procent mer vitamin C än färska.

–Därför är frysta grönsaker faktiskt ibland minst lika bra, eller bättre, än färska. Såvitt man inte har tillgång till nyskördade direkt från det egna trädgårdslandet förstås, säger Åsa Domeij och tillägger att hon gärna ser att fryst mat får en högre status och blir mer populär.

Av Johanna Svan/Allas Foto AOP-IBL

Titta in i vår receptbank. Här hittar du massor av inspirerande och goda recept >>


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…