Annons

Annons

Därför blir vi mångalna

Imorgon är det fullmåne! Sover vi sämre då? Och kan man verkligen bli mångalen? Månen har i alla tider tillskrivits alla möjliga magiska krafter. Men vad är egentligen sant?

Imorgon är det dags för vargarna att yla. Fullmånen har så länge vi kan minnas ansetts mytomspunnen. Den har sagts kunna förvandla människor till vampyrer, fiskar att nappa bättre, ge bättre skörd – och påverka bröddegar. En seglivad föreställning är att många gravida kvinnor föder kring fullmåne för att vattnet lättare går denna dag. Det sägs till och med att du blir av med vårtor om du tvättar händerna i månskenens ljus… Ja, månen har tillskrivits alla möjliga magiska krafter. Men vad är egentligen sant?
För några år sedan menade schweiziska forskare vid universitetet i Basel att vi faktiskt sover sämre vid fullmåne. Efter att 33 försökspersoner observerats sovande i laboratoriemiljö under månens olika faser kunde ma fastslå att det kring fullmåne i snitt tog fem minuter längre att somna. Och att försökspersonernas sömn totalt kortades med 20 minuter. Undersökningen visade också att hjärnaktiviteten som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Också halten av sömnhormonet melatonin sjönk.
En tänkbar anledning till den försämrade sömnen kan enligt det schweiziska forskarteamet vara att människan har en en biologisk rytm som följer månens faser, detta är vanligt förekommande i många havslevande organismer och styr deras fortplantning.
Visste du till exempel att smaltången är beroende av fullmånen för att para sig. Enligt forskning är det fullmånens ljus som gör det möjligt för smaltången att navigera rätt till äggen som ligger där det är mörkast, på botten. Även blåstång fortplantar sig vid fullmåne. Man tror att beteendet är ett arv från när tången växte vid tidvattenkuster.

Sjukare och mer 
olycksdrabbad

Men hur är det då med galenskapen? Nja, galna blir vi kanske inte men det finns studier som visar att epilepsipatienter anger att deras anfall förvärras i samband med fullmåne, forskning har dock inte lyckats påvisa något samband mellan månfas och epilepsi-anfall. Det finns också en föreställning om att människor i högre utsträckning uppsöker sjukhus under fullmånenätter. Ett par studier har analyserat huruvida fler patienter söker vård på akutmottagningen vid fullmåne, och då i synnerhet för psykiska symtom men inte funnit något samband. Däremot visar statistik vid veterinärakuten på Colorado State universitet att katter och hundar har drygt 20 procent högre skaderisk när det är fullmåne, vilket kan förklaras med att de rör sig mer utomhus under ljusa nätter.

Annons

Påverkar våra kroppar

En del menar att det är självklart att månens gravitationskraft pre-cis som den påverkar tidvatten också påverkar människokroppen eftersom den består av en stor del vatten.
Det finns dock inga studier som styrker detta. Däremot är det sedan länge känt att månen och solen påverkar vattenytan på jorden. Himlakropparnas gravitation, speciellt månens orsakar flodberg på båda sidor av jordklotet som sedan rör sig över havets yta allteftersom jorden roterar kring sin axel. Vid nymåne och fullmåne förstär-
ker solens och månens tidvattenkrafter varandra, det kallas springflod. På nordamerikanska östkusten har man under springflod noterat en skillnad i vattennivå på nästan 13 meter.

Fullmånar 2017:

Under 2017 infaller 12 fullmånar. Nästa fullmåne är måndag 7 augusti. Den 3e december är det så kallad supermåne, då den befinner sig som närmast jorden och upplevs som extra stor.

Text: Malin Forsberg Foto: IBL
Källor: SR, TT, Läkartidingen, SMHI, Allt om vetenskap

LÄS OCKSÅ:

Så förklarar du det svenska – med hjälp av (sw)emojis

Därför är böcker bättre än telefoner innan du ska sova

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…