Annons

Annons

Därför blir vi sjuka på semestern

Många upplever att de blir sjuka precis när semestern börjar. Anledningen tycks vara att vårt immunförsvar faktiskt stärks när vi är stressade, enligt professorn Jan Pravsgaard Christensen vid Köpenhamns universitet.

Äntligen dags för semester – och så kommer förkylningen som ett brev på posten.

Känns det bekant? Du är inte ensam, många upplever att de blir sjuka så fort ledigheten startar. Det intygar professor Jan Pravsgaard Christensen, som forskar om immunförsvaret och kroppens reaktion på sjukdomar vid Köpenhamns universitet.

Annons

– Det händer till exempel när man är färdig med ett större projekt och ska gå på semester, säger han till den danska tidningen Aftenposten.

Gilla Året Runt på Facebook

Bild: IBL Bildbyrå

Fenomenet beror inte på att kroppen kan ”ställa in” sjukdomen till en mer lämplig tidpunkt, utan handlar snarare om hur vårt immunförsvar fungerar.

Enligt Jan Pravsgaard Christensen har vi människor ett medfött och ett upparbetat immunförsvar. När bakterier och infektioner försöker angripa kroppen, är det i första hand det medfödda immunförsvaret som går in och försvarar.

Kroppen producerar stresshormoner

Därför kommer majoriteten av alla infektioner och bakterier som vi kommer i kontakt med under ett liv, aldrig att angripa oss. Immunförsvaret har redan tagit hand om dem åt oss.

– Men när detta immunförsvar blir överbelastat, slår det andra immunförsvaret till, det vi har arbetat upp. Detta behöver mer tid på sig att komma i gång, och det är då vi märker att vi blir sjuka, säger Jan Pravsgaard Christensen till tidningen.

Bild: IBL Bildbyrå

När vi är stressade, som under en hektisk jobbvecka, börjar det medfödda immunförsvaret jobba mer intensivt. Det beror på att när vi är stressade producerar kroppen stresshormoner, som adrenalin. De här stresshormonerna påverkar i sin tur immunförsvaret.

– Stresshormonerna kan mobilisera en massa celler i immunförsvaret, som kan äta bakterier innan de hinner bli till infektioner. På det sättet kan det medfödda immunförsvaret arbeta lite mer effektivt.

Därför är det mindre risk att man blir sjuk när man är stressad.

Stress kan leda till högt blodtryck

Men det är bara under kortare perioder som vi kan mobilisera immunförsvaret att jobba mer effektivt. Om vi är utsatta för stress under en längre period, faller det medfödda immunförsvaret tillbaka och vi löper lika stor risk att blir sjuka som annars. Dessutom kan långvarig stress leda till högt blodtryck och ökad risk för åderförkalkning, säger Jan Pravsgaard Christensen.

Bild: Shutterstock/IBL

Han menar att vi kan ha en viss mängd viruspartiklar i lungorna innan vi märker av några influensasymptom. Stressen kan hålla sjukdomen stången ett tag, men så fort vi och immunförsvaret slappnar av blir vi sjuka.

Men, poängterar professorn, immunförsvaret är ett komplicerat system vars mekanismer vi inte helt förstår i nuläget. Det kan också vara så att vi helt enkelt är så fokuserade på det vi ska göra under stressiga perioder, att det är först när vi slappnar av som vi faktiskt märker att vi är sjuka, skriver Aftenposten.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

5 kryddor att lägga i maten – om du ständigt är förkyld


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…