Annons

Annons

Därför borde du vara glad över att ha spindlar hemma

Många tycker att spindlar är otäcka och står inte ut med att se de åtta benen kila över golvet. Men faktum är att spindlarna är mycket godare vänner till dig än du kanske tror.

Spindelfobi är en av de vanligaste rädslorna som finns hos oss människor. Kanske reser sig håret på dina armar, du blir stelfrusen eller rent av skriker när du får se de små leddjuren. Då kan det möjligen vara skönt att veta vilka välgörare spindlarna är i ditt hem.

Annons

Spindlar äter skadeinsekter i hemmen. Bild: IBL

I en forskningsstudie från Lunds universitet har man tillsammans med forskare från Schweiz analyserat hur mycket kött spindlarna äter på ett år. Det visade sig att de äter mer än vad människor gör. Alla världens spindlar äter mellan 400 och 800 miljoner ton insekter och hoppstjärtar, jordens befolkning äter 400 miljoner ton kött och fisk per år.

Gilla Året Runt på Facebook

Det gör också att de åttabenta djuren drar ett stort lass i våra hem och hjälper till att hålla rent från insekter och andra ovälkomna gäster.

– Många människor är rädda för spindlar och tycker att de är obehagliga. Jag hoppas att den här studien leder till att människor förstår bättre vilken nytta spindlarna gör, säger Klaus Birkhofer, biolog vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

Skyddar vår hälsa

Förutom i våra hem så hjälper spindlarna till att reglera skadeinsekter i skogar, jordbruksmarker och andra typer av landskap.

I vissa områden gör de extra mycket nytta för oss människor och skyddar rent av vår hälsa.

Spindlar äter mer kött än både valar och människor. Bild: IBL

– I exempelvis malariaområden hjälper spindlar till genom att fånga moskiter som kan smitta människor, säger Klaus Birkhofer.

Insekter och hoppstjärtar utgör mer än 90 procent av spindlarnas byte. Men stora spindlar i tropikerna fångar och äter också grodor, ödlor, fåglar och fladdermöss.

Text: Cecilia Ahle
Bild: IBL

Inte övertygad? Fortfarande spindelfobi?

Prova de här knepen:

8 enkla sätt att bli av med spindlar i ditt hem

Så skrämmer du bort spindlarna för alltid – med en tepåse


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…