Annons

Annons

Därför botar ölen onda magar!

Nu behöver du inte ha dåligt samvete för fredagsölen. Ny forskning visar att malt, en huvudingrediens i öl, är rena rama superprodukten för magen.

Öl bra för onda magar.
Mältat korn eller malt är en superprodukt för tarmflorans balans och även för att hålla kroppen frisk, visar studier från Lunds Universitet
– Förhoppningsvis kan vi i framtiden få fram nya livsmedel som påverkar vår hälsa positivt, och malt eller mältat korn är absolut ett potentiellt livsmedel, säger Frida Fåk, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, vid Lunds Universitet.

Annons

Malt känner de flesta av oss igen som en ingrediens i öl. Men nu har forskningen visat att det finns många positiva effekter av malt, inte minst för tarmens välmående.
– Vi har studerat flera olika sorters kostfibrer och spannmålsprodukter och hur de påverkar exempelvis tarmen och vårt hormonsystem. När vi började studera korn upptäckte vi att mältat korn, alltså korn som är processat till malt, var synnerligen effektivt för att ge en bättre tarmflora.  Vi kunde bland annat se att malt tycks motverka negativa effekter av en kost rik på fett och att tarmen överlag mådde mycket bättre, vilket förstås är väldigt intressant, berättar Frida.

Korn innehåller mycket kostfibrer som utgör näring för tarmen när den bryts ner av tarmbakterier. Under nedbrytningen bildas så kallad smörsyra som påverkar tjocktarmens slemhinna positivt och även ökar näringsstatus och blodflöde genom tarmen. Efter att kornet mältats förstärktes alltså effekten ytterligare.
– Det är spännande att se att det kan bli så stor skillnad på tarmflorans sammansättning beroende på om man äter ett livsmedel som det är eller om man äter det processat, det vill säga mältat, konstaterar Frida.

Livsmedel med malt ger bättre hälsa

Frida menar att resultatet av denna forskning ytterligare öppnar dörrarna för en framtid där man kan skräddarsy våra livsmedel för att uppnå bättre hälsa.
– Kunskaperna kring vad som egentligen händer i kroppen när vi äter olika livsmedel har ökat markant och det gör att vi faktiskt kan rekommendera vissa livsmedel eller skapa nya livsmedel som är bra för hälsan utifrån forskningsresultat. I det här fallet kanske vi i framtiden kan utveckla livsmedel som har malt tillsatt för att förbättra tarmhälsan, säger Frida Fåk.
Frida menar att även om forskningen inom livsmedelsprevention har kommit långt och kunskaperna kring så kallade funktionella livsmedel har ökat finns det fortfarande många stora områden att utforska. Men att kosten kan läka och förbättra fysiologiska funktioner är en forskning på frammarsch, vilket inte minst Frida Fåk och hennes kollegor har visat.
– Det finns mycket vi idag inte känner till men det finns indikationer som visar att det finns en koppling mellan till exempel hjärnan och tarmen och även tarmen och övriga kroppen.  Varje steg vi tar för oss ju närmare och jag tror att vi i framtiden kommer att få ännu mer kunskap kring vilka livsmedel som kan motverka sjukdom och förbättra hälsan, avslutar Frida Fåk.

Av Anna Horn Foto Shutterstock

LÄS OCKSÅ:
Låt magen bestämma din diet

Min mage blev lugn med mandelmjölk

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…