Annons

Därför drabbas kvinnor oftare av autoimmuna sjukdomar

Kvinnor drabbas av reumatism och andra autoimmuna sjukdomar i högre grad än män. Nu har forskare hittat en koppling som kan förklara varför det är så.

Reumatism är en av flera autoimmuna sjukdomar. Kvinnor drabbas i högre grad än män

Reumatism är en av flera autoimmuna sjukdomar. Kvinnor drabbas i högre grad än män. Bild: IBL

Vid autoimmuna sjukdomar, som till exempel reumatism, skapar immunsystemet antikroppar som angriper kroppens egen vävnad. Kvinnor är hårdare drabbade än män. Könsskillnaden är till exempel extra stor vid den svåra sjukdomen SLE, en autoimmun inflammationssjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen. I det fallet är nio av tio drabbade kvinnor.

Annons

Sedan tidigare har man konstaterat att det manliga könshormonet testosteron har betydelse för risken att drabbas. Män har mer testosteron och drabbas i mindre utsträckning av autoimmuna sjukdomar. Kvinnor, som bara har en tiondel så mycket testosteron, har alltså ett mindre skydd.

Gilla Året Runt på Facebook
Åsa Tivesten, forskare Sahlgrenska

Åsa Tivesten är överläkare och professor vid Sahlgrenska akademin. Hon är en av författarna till studien. Bild: Magnus Gotander

Kopplas till speciellt protein

Det är känt att testosteron minskar antalet B-celler, en typ av vit blodkropp, som produceras i mjälten. Och B-cellerna är de som frisätter de skadliga antikropparna som ger upphov till sjukdomarna.

Genom försök på möss och studier av 128 blodprov från män har forskarna lyckats hitta en koppling i ett protein som gör B-cellerna mer livskraftiga. Ett protein som heter BAFF.

– Vi har kommit fram till att testosteron trycker ner BAFF. Om man blir av med sitt testosteron får man mer BAFF, och därmed mer B-celler i mjälten genom att de överlever i högre grad. Kopplingen till BAFF är helt ny, det är ingen som rapporterat om det tidigare, säger Åsa Tivesten i ett pressmeddelande.

Ger viktig information

Kopplingen får också stöd i tidigare studier där proteinet BAFF knutits till risken för exempelvis SLE. Sjukdomen har behandlats med så kallade BAFF-hämmare men med blandat resultat.

Forskarna bakom den nya studien, Åsa Tivesten och Anna Wilhelmsson, menar att de nya rönen kan ge underlag för vidare forskning och bättre läkemedelsanvändning.

– Därför är den här informationen om hur kroppen reglerar nivåerna av BAFF väldigt viktig, så att man kan fortsätta att pussla och försöka förstå vilka patienter som ska ha BAFF-hämmare eller inte, säger Åsa Tivesten.

Det här är autoimmuna sjukdomar:

Autoimmuna sjukdomar innebär att inflammationsjukdomar uppträder i kroppen utan känd orsak.

Till den gruppen räknas till exempel SLE, MS, Crohns sjukdom, ulcerös kolit och psoriasis.

Även om sjukdomarna uppstår på vitt skilda ställen i kroppen är den utlösande faktorn gemensam: immunsystemet skapar antikroppar som angriper kroppens egen vävnad.

Symptomen kommer från det eller de organ som drabbas.

Det finns läkemedel som kan dämpa immunsystemet och eliminera de värsta symtomen.

Källa: Medibas.se

Text: Henrik Högström

Läs också:

5 symptom på MS att ta på allvar

Therese, 39, blev fri från reumatism: Jag ändrade kost 
– och värken försvann

Nya mediciner mot reumatism kan innebära en revolution!


Kommentera

 

 
Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…