Annons

Annons

Därför fryser vissa alltid och andra inte alls

Har du också undrat? Varför maken alltid har så varma händer medan dina är iskalla? Eller varför du alltid går med kofta hemma medan gästerna vill öppna fönstret? Nu finns förklaringen på varför vi alla reagerar så olika på samma temperatur.

Kvinna i snö

KÖN – Därför fryser kvinnor mer än män

Generellt fryser kvinnor mer än män. Anledningen till det är fett och kvinnor har – oberoende av storlek – mer underhudsfett än män. Dessutom är kvinnornas underhudsfett mer jämnt fördelat över kroppen. När en person fryser drar kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till kroppens vitala organ. Eftersom kvinnorna har ett tjockare fettlager hamnar blodet djupare vilket förstärker köldupplevelsen. Kvinnors ytliga hud, till exempel på händerna, är också tre grader kallare än mäns. En rapport har dessutom visat att kvinnor är känsligare för omgivningens temperatur.

STRESS – En stressad person får en varm kropp men kalla händer

Stressnivån kan påverka hypotalamus – området i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen vid nervsystem och hormoner. När en person stressas aktiveras det autonoma nervsystemet, som transporterar blod till kroppens organ. Det får kroppstemperaturen att stiga. Däremot blir händerna och fötterna kalla eftersom blodet förflyttas från dem till viktigare delar i kroppen.

Annons

PantherMedia 13956461

HUMÖR – En deprimerad person fryser mer än en lycklig

Forskning visar att humöret har stor inverkan på hur personer upplever värme respektive kyla. En lycklig person som trivs med sin partner och har många sociala kontakter känner sig oftare varm. En person som är ensam, deprimerad och lever ett isolerat liv fryser mer.

PantherMedia 12410522

SJUKDOM – Kroppen signalerar när något är fel

Att ofta känna sig väldigt frusen eller het kan vara tecken på någon sjukdom – till exempel anemi (blodbrist), undernäring eller infektion. Det kan också handla om övervikt eller undervikt.

PantherMedia B12760608

ÅLDER – När cirkulationen saktar ned kommer frusenheten

Äldre människor får ofta långsammare cirkulation och ett långsammare blodomlopp, vilket gör att de fryser lättare. Det är alltså inte sjåpighet som gör att vissa pensionärer fryser när ni svettas i deras 25-gradiga lägenhet, eller att de förblir påpälsade under sommaren.

PantherMedia B17371233

HJÄRNAN – Kan lura dig att tro fel om temperaturen

Hjärnan kan ”lura” dig att tro att det är varmare eller kallare än vad det faktiskt är. En person kan klaga på värmen i ett rum. När temperaturen sedan mäts och visar sig vara helt normal upplever personen inte samma värme som innan mätningen. ”Det är en psykologisk aspekt på detta. Du hittar aldrig en arbetsplats där alla mår exakt likadant och du hittar heller aldrig en arbetsplats där alla är helt eniga om temperaturen”, säger Michael Lynch, neuropsykolog vid universitetet i Washington, USA.

Källa: buzzit.no, Expressen hälsoliv

Av Erika Svernström
Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…