Annons

Annons

Därför kan mobilen göra dig deprimerad

För många av oss är den smarta mobilen aldrig mer än en armslängd bort, alltid redo för uppdatering eller bjuda på slösurf. Men att ofta avbryta det du gör för att titta på mobilen, kan leda till så allvarliga följder som depression.

Det kan ofta vara svårt att motstå att ta upp sin smarta telefon som alltid är inom räckhåll. Kanske blinkar den till med en uppdatering från sociala medier, kanske kommer det en bild från ditt barn eller barnbarn – eller är det bara du som inte kan stå emot lusten att ta en runda på nätet.

Annons
Vi tittar ofta på mobilen på jobbet. Bild: IBL

Vi tittar ofta på mobilen på jobbet. Bild: IBL

Men att ta upp mobilen väldigt ofta på jobbet har blivit ett problem, skriver SVT Nyheter. Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic blir vi hela tiden avbrutna i det arbete vi faktiskt ska göra.

– Då hamnar vi efter och lär oss inte det vi ska, eller presterar inte på den nivån som vi faktiskt kan prestera. När människor känner den här stressen och att man inte kan koncentrera sig, då skjuter man upp sitt jobb och blir stressad för att man inte har hunnit med allt, säger hon till SVT Nyheter.

När man inte hinner med allt man ska på jobbet börjar man stanna kvar allt längre, för att ändå få allt gjort som arbetet kräver, enligt Katarina Gospic. Den onda spiralen kan sen få allvarliga följder för vår psykiska hälsa.

– Man har visat att människor som stannar längre tid på jobbet, alltså arbetar mer övertid, att det hänger ihop med depression.

”Inga Nobelpriser”

Eftersom vi ibland slösurfar vi av ren tristess, har det genomförts flera studier för att se hur länge vi människor kan fokusera. När man ser till det digitala handlar det bara om några sekunder på hemsidor och videoklipp.

För att dra det till sin spets hänvisar Katarina Gospic till en studie där forskare har jämfört människans förmåga att fokusera med motsvarande förmåga hos guldfiskar. Tydligen finns det guldfiskar som kan hålla fokus längre än vad vi människor kan.

Människan kan hålla fokus sämre än en guldfisk. Bild: IBL

Människan kan hålla fokus sämre än en guldfisk. Bild: IBL

Men det finns såklart också många fördelar med teknik och våra smarta telefoner, det gäller bara att lära sig hantera dem. Enligt hjärnforskaren gäller det att använda tekniken med tydlig intention men även prata mer generellt om hur vi ska hantera mobiltelefonen.

– Det går bra att använda mobilen om man ska ringa eller kommunicera med någon, men man ska göra det vid bestämda tidpunkter. Sen skulle jag också säga att det är viktigt att komma fram till olika förhållningsregler oavsett om det är i skolan eller i arbetsplatser. Om vi inte kan fokusera under längre stunder så kommer det inte bli några Nobelpris, säger Katarina Gospic.

Text: Cecilia Ahle

Läs också:

Annkarina bryter med surf och mobil: ”Uppfattade mig som beroende”

Undersökning: Allt fler använder mobilen när de kör bil 

Så många svenskar tänker lämna Facebook 2018


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…