Annons

Annons

Därför mår vissa bättre av glutenfritt – trots att de inte har celiaki

Mår du bättre av att äta glutenfritt trots att du inte har celiaki? Då är det kanske inte är gluten du är överkänslig mot.

Det råder en glutenfri trend i Sverige. Många väljer bort bröd, pasta och andra veteprodukter för att de menar att gluten är onyttigt eller får dem att må dåligt. Men är det verkligen så farligt med gluten?

Annons

I SVT:s Vetenskapens Värld har man tagit sig en närmare titt på proteinet som delar det svenska folket som Moses ska ha delat havet.

Enligt forskare finns det få fördelar med att välja bort gluten – om man inte har celiaki, det vill säga glutenintolerans. Och det är bara en till två procent av befolkningen som faktiskt lider av celiaki. Ändå är det många som upplever att de mår bättre av att undvika gluten.

Enligt vissa forskare är dessa människor överkänsliga mot gluten, men många forskare hävdar också att det är andra beståndsdelar än just gluten som ger de positiva hälsoeffekterna.

Professorn Peter Gibson, Monash university i Australien, tror att det är kolhydraterna Fodmap, som ställer till besvären. Fodmap är ett samlingsnamn för en typ av kolhydrater som är svåra att hantera just för IBS-sjukas tarmar. De specifika kolhydraterna drar till sig vätska i tarmen som gör att tarmbakterierna börjar jäsa – vilket resulterar i en gasig och uppsvälld mage. Fodmap-kolhydrater är bra för tarmen för de allra flesta, men det finns dem som är överkänsliga. Kolhydraterna finns i bland annat lök, bröd, pasta och vissa frukter.

Läs mer om Fodmap här

Huruvida det verkligen är dessa kolhydrater och inte gluten som får vissa människor att uppleva positiva hälsoeffekter av en glutenfri kost är dock inte helt klarlagt då det behövs mer forskning kring ämnet.

Text: Sofia Börjesson, mabra.com
Källa: SVT Vetenskapens värld

Läs också:

Har du IBS – här är symtomen

7 tecken på att du kan vara glutenintolerant!

Fodmap – nya dieten hjälper snabbt mot IBS-besvär

 

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

– LÄS MER OCH KÖP HÄR!

Äntligen en komplett och fullmatad onlinekurs för dig som vill veta allt om glutenintolerans och glutenfria matval!

Vi har samlat information om glutenfri mat, medicin, hälsa, och andra värdefulla tips – och givetvis mängder av härliga och goda recept.

DU FÅR…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för hela dagen, både till vardag och fest.

● Anneli Andersson, som bloggar på Glutenfria godsaker, visar i steg-för-stegfilmer hur du bakar saftiga bullar och bröd.

● Experttips om gluten från dietisten Sofia Antonsson

● En stor mjölguide.

● Smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Efter kursen kommer du garanterat att känna dig tryggare, mer inspirerad och säker på att lyckas i köket.

knapp ny


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…