Annons

Annons

Därför ska du dammsuga dina skor

Vårda dina skor och vårda samtidigt dina fötter. Fotvårdsspecialist Amina Ståhl tipsar tidningen Land om att dammsuga dina skor regelbundet för att slippa skavsår.

En hög med högklackade skor i olika färger.

Bild: Shutterstock/IBL

 

Skräp som sand, grus och annat krafs kan lätt ge upphov till svåra skavsår och förhårdnader som i slutändan kan leda till smärtsamma liktornar.

Undvik skavsår av skor

Därför rekommenderar fotvårdsspecialist Amina Ståhl i tidningen Land att du regelbundet ska dammsuga dina skor för att få bort skräpet. Kom också ihåg att plocka ur innersulan och dammsuga även under den.

Annons

Amina Ståhl säger också att du helst ska välja skor i naturmaterial som låter foten andas hellre än skor i plast.

– Byt ut innersulan då och då så blir skorna som nya och känns fräscha, säger hon till Land.

Kvinna med skavsårsplåster på höger fot och den andra foten i svart sko med stilettklack.

Bild: Shutterstock/IBL

Förhårdnader på fötterna tips:

Trånga skor eller skor som trycker mot huden kan göra att huden blir hård och tjock på delar av foten, en så kallad förhårdnad. Om förhårdnaden sedan belastas och nöts under lång tid kan det bildas liktornar. En liktorn bildas när förhårdnaden pressas in i huden som en tagg. Detta kan göra mycket ont och i värsta fall tar det lång tid att behandla problemen.

Men det finns sätt att förebygga förhårdnader.

För att mjuka upp foten kan du ta ett fotbad – gärna en gång varje vecka. Låt fötterna vara i det ljumna vattnet i ungefär tjugo minuter. Efter fotbadet kan du försiktigt fila bort den hårdare hud med en sandpappersfil. Smörj därefter in dem med en mjukgörande kräm.

Kvinna filar bort förhårdnad från häl.

Bild: Shutterstock/IBL

En annan bra förebyggande åtgärd är att använda rymliga skor som inte trycker på foten. Tänk också på att strumporna ska ge så pass god plats åt foten att tårna inte blir hopklämda.

Har du problem med hälsprickor bör du välja skor med hel bakkappa.

Om du har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont bör du alltid ta kontakt med din vårdcentral.

Läs också: 8 vanliga fotproblem – och hur behandlar dem

Källor: 1177.se, Apoteket

Text: Helena Sjögren


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…