Annons

Annons

Så enkelt kan du skydda dig mot hjärtinfarkt!

Mindre socker skyddar ditt hjärta.

Varje år drabbas ca 32 000 personer av hjärtinfarkt i Sverige. Det är den enskilt vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män. Men överlevnaden har förbättrats klart på senare år. Nu överlever hela 95 procent.
Bakom den siffran finns flera positiva faktorer – snabbare diagnosmetoder, effektivare behandling och bättre rehabilitering av hjärtsjuka patienter.

Annons

Kunskapen ökar också, både inom vården och i samhället, om hur vi kan leva för att förebygga hjärtinfarkt. Här är det viktigaste rådet fortfarande att inte röka. Men insikten om kostens betydelse för friska hjärtan blir allt tydligare. Bland annat behöver vi minska på sockret.
– Socker har negativa effekter på blodkärlen, säger David Erlinge, professor i kardiologi i Lund.
– Vi vet nu att ett högt sockerintag kan försämra den så kallade mikrocirkulationen, alltså flödet i den stora mängd av små, små blodkärl som behöver hållas öppna och avslappnade. Om vi äter mycket socker och dessutom stressar så drar dessa kärl ihop sig och blir spända. Då tvingas hjärtat jobba mot ett stort motstånd. Näringstillförseln i kärlen blir sämre och skadliga ämnen sköljs inte bort effektivt.

Att regelbunden motion är bra för hjärtat vet vi sedan länge. Men det viktiga här är den vanliga vardagsmotionen – raska promenader, cykling, simning och mindre stillasittande. Vi behöver inte överanstränga oss. Alltför hård och långvarig träning kan faktiskt vara negativt för hjärtat.
– Studier av vasaloppsåkare visar att de frisätter höga halter av proteinet troponin, vilket tyder på en hård belastning på hjärtmuskeln, berättar David Erlinge.
Troponinhalten mäts via blodprov hos patienter med misstänkt hjärtinfarkt, och förhöjda nivåer innebär en tydlig infarktmarkör.
– Måttlig motion är bäst. Träna så att du får upp pulsen och blir lite varm i 30 minuter per tillfälle – det räcker fint!

Av Katarina Rehn
Foto IBL-AOP

LÄS MER:
Kvinnor dör oftare av hjärtinfarkt

Fick hjärtinfarkt av stress

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…