Annons

Annons

Därför ska du inte stänga av ventilationen – och 4 andra saker att veta inför din nästa flygresa

Närmar sig nästa semesterresa utomlands? Håll dig pigg och kry ombord på flygplanet. Här listar vi fem saker alla resenärer borde ha koll på innan de flyger nästa gång.

Brukar du bli förkyld när du reser med flygplan? Eller kommer du alltid fram till din destination med stela muskler, svullna fötter och ont i nacken? Det finns flera knep för att göra flygresan bekvämare, utan att du behöver betala hundratals kronor i extra avgifter. Nedan listar vi fem saker att hålla koll på för en trevligare flygresa.

1. Stäng inte av ventilationen ovanför din stol

Stänger du ofta av ventilationen ovanför din flygplansstol i tron om att du minskar risken att bli förkyld? Då ska du sluta göra det, eftersom luftdraget kan skydda dig mot bakterier.

Annons

Luften ombord flygplanet går nämligen igenom ett filter som tar bort 99 procent av alla mikroorganismer och damm, enligt experten Mark Gendreau som Travel+Leisure pratat med. Vissa virus överlever dock filtreringen, men då hjälper luftventilen dig genom att skapa en slags luftbarriär kring dig som förhindrar viruset från att nå dig.

2. Applicera solkräm innan flyget

Nej, du kan inte få en solbränna redan på flyget till solsemestern, men du bör trots det applicera solkräm. Solens UVB-stålar som gör din hud mörkare tränger inte genom glas, men det gör däremot UVA-strålarna. De kan skada din hud på djupet och på lång sikt framkalla hudcancer. Om du har glömt solkrämen kan du välja en sittplats som inte är direkt vid fönstret eller att dra ner gardinen.

3. Ta med en tennisboll på flygresan

Packa med en tennisboll i handbagaget inför din nästa långflygning. ”Genom att använda en tennisboll eller massageprodukt på flygplanet kan det hjälpa till att öka blodcirkulationen”, säger Ali Ghoz, kirurg vid Londons Ortopedklinik, till Daily Star. Massera ömma punkter som fotsulor och nedre ryggen för att komma fram till din destination med en lite piggare kropp.

4. Boka bästa platsen

Om du kan välja sittplats inför resan har du möjligheten att få en lite skönare flygning. Fönsterplatser är mindre utsatta för bakterier än stolarna vid mittgången, eftersom många stöder sig på stolsryggarna på vägen till och från toaletten och sprider bakterier. Har du långa ben kan platserna vid nödutgången vara att föredra för högsta komfort.

5. Undvik de smutsigaste platserna ombord

Bordet du fäller ner och stolsfickan framför dig är bland de smutsigaste på flygplanet och hinner inte rengöras varje gång flyget landar. Enligt en studie av TravelMath har det nedfällbara bordet mer än åtta gånger så mycket bakterier som spolknappen på toaletten. Om du ska använda bordet kan det därför vara en god idé att torka av det och inte låta din mat komma i direktkontakt med ytan. En del resenärer använder dessutom stolsfickan som en sopkorg för näsdukar och annat skräp, vilket fyller den med bakterier. För att undvika smittor kan det därför vara bäst att låta fickan vara orörd under resan.

Text: Nanna von Knorring
Foto: Shutterstock
Källor: Travel+Leisure, Cntraveler, Daily Star, Allt om Resor

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

Därför ska man inte kasta sitt boardingkort

Så maxar du handbagaget på flygresan

Marie: Vår medpassagerare gjorde flygresan till ett helvete


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…