Annons

Annons

Därför ska du pröva nya massage-trenden!

De allra flesta av oss mår bra av beröring. Kanske särskilt under de kalla vintermånaderna när vi känner oss frusna till såväl kropp som själ. Ett sätt att sprida lite värme inombords är massage:

Nya massagetrenden

– För vissa handlar det om att låta stressen rinna av och mentalt få slappna av en stund. För andra är syftet att få bort spänningar och mjuka upp stel och öm muskulatur, säger Stefan Neldrén, ansvarig vid Göteborgs Massage & Rehab.
Vid vänlig beröring frisätts kroppens eget lugn-och-ro-hormon, oxytocin, i hjärnan, enligt Stefan Neldrén.
– Svenska studier visar att hormonet får oss att slappna av, och gör att vi blir mindre aggressiva. Blodtrycket och pulsen sjunker och vi tolererar smärta bättre, säger han vidare.
Numera finns en mängd massageprodukter att köpa för hemmabruk, för avslappning eller lindring av stela muskler. Det tycker Stefan Neldrén är en bra idé.
– De flesta ställen på kroppen kan man massera hemma, så länge man inte trycker för hårt, säger han.
Om man är osäker är det klokt att fråga någon som har utbildning eller gå en helgkurs i massage för hemmabruk, och lära sig grunderna, råder Stefan Neldrén.

Annons

SPECIELLT OMRÅDE I HJÄRNAN AKTIVERAS

Kroppen har ett otroligt starkt system som till stor del självt kan dämpa stress och ångest, men man kan behöva trigga igång den här funktionen på något sätt.
Mindfulness (medveten närvaro) är ett sätt. Taktil massage (i det här fallet vård i form av beröring) ett annat, enligt Lenita Lindgren, forskare och specialistsjuksköterska vid intensiven på Norrlands universitetssjukhus.
Hon har studerat beröringsmassage på friska individer och på patienter. I en av hennes studier kunde man se att ett speciellt område i hjärnan aktiverades vid mänsklig beröring. Detta hjärnområde ”går igång” när vi mår bra och har betydelse för den känslomässiga regleringen. Det visade sig även att taktil massage minskade stress samt dämpade ångest hos patienter som genomgått en stor operation.
– Slutsatsen i min avhandling är att beröringsmassage har god effekt och är ett bra komplement till sedvanlig behandling med läkemedel, i syftet att minska stress och ångest hos den här patientgruppen, säger Lenita Lindgren.
Hon tror att det är beröringen i sig som är det rogivande och drar paralleller till när djur rör vid varandra i pressade situationer för att ingjuta lugn.
Hon hänvisar även till studier där forskare från bl a Göteborg konstaterat att tunna nervtrådar i huden reagerar specifikt på vänlig beröring.

Av Mia Coull Foto IB-AOL

5 hälsofördelar med att äta fett

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…