Annons

Annons

Därför ska du ringla olivolja över din chokladkaka

Kombinationen av mörk choklad och olivolja har visat sig hälsosamt för ditt hjärta. Enligt en studie minskade risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar vid dagligt upptag.

Gillar du inte olivolja, välj en väldigt neutral sort. Kom bara ihåg att den måste vara kallpressad. Bild: IBL

I en studie gjord av European Society of Cardiology kunde forskare se att en kombination av mörk choklad och kallpressad olivolja gav hälsovinster i form av minskad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

Studien var liten och pågick endast i 28 dagar med 26 deltagare där var och en hade åtminstone tre riskfaktorer för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (till exempel rökning, högt blodtryck, genetiska förutsättningar). Deltagarna var fördelade på 14 män och 12 kvinnor och gruppen fick under fyra veckor äta 40 gram mörk choklad dagligen. Under två veckor fick deltagarna äta choklad där 10 procent kallpressad olivolja ingick och under de resterande två veckorna byttes olivoljan i chokladen ut mot 2,5 procent rött äpple.

Gilla Året Runt på Facebook

– Vi såg att små, dagliga portioner av mörk choklad med adderad naturlig polyfenol*  från kallpressad olivolja var associerad med en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger DiStefano, en av forskarna bakom studien.

Forskarna kunde se att kombinationen mörk choklad och kallpressad olivolja gav flera indikationer på att deltagarnas hjärthälsa förbättrades. De kunde också se att deltagarna fick högre värden av det goda kolesterolet och ett lägre blodtryck i jämförelse med i början av studien.

*(en antioxidant som återfinns i växter)

Text: Thowe Wagner
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin

Läs också:

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…