Annons

Annons

Därför ska du sluta slänga citronskalet – och äta det istället

När du köper citroner är det inte bara saften du borde använda – skalet är fyllt av nyttigheter som gynnar både tänder och hud!

Citron är en av våra mest älskade frukter. Det är inte många av oss som äter citronen som den är, men det är en vanlig smaksättare i exempelvis glass, kakor, på fisken och skaldjuren, som lemonad eller i drinkar.

Annons

Men vanligast är att vi skär den och kramar ur saften när vi ska använda den, använder den som dekoration eller på sin höjd river lite av zesten och använder.

Det du egentligen borde göra är att ta vara på skalet.

Anledningen?

Skalet innehåller upp till tio gånger så mycket vitaminer som saften gör. Dessutom är det rikt på fiber, kalcium, magnesium, folsyra och betakaroten – och innehåller väldigt lite kalorier.

Det är också till hjälp för dina tänder. Brist på vitamin C kan leda till problem med tänder och tandkött, och genom att få i dig skalets citronsyra och vitamin gör du din munhälsa en tjänst.

En annan del av kroppen som gynnas av citronsyra och C-vitamin är huden. Genom att frossa i citron – och framförallt det nyttiga skalet – kan du motverka acne, pigmentering och rynkor. Antioxidanterna som finns i skalet kan dessutom hjälpa till att rensa huden på gifter.

Hur ska man äta skalet då?

Ett enkelt sätt är att frysa citronen och sedan skära av skalet och slänga med i en smoothie. Eller varför inte koka te på det? Koka upp skalet av två citroner i en liter vatten i cirka 15 minuter. Gott är även att låta en bit ingefära koka med. Ta av från plattan och tillsätt juicen av citronen. Häll i lite honung och njut.

Se dock till att välja ekologiska citroner, och var noga med att tvätta citronen innan du använder skalet.

Text:Mikael Alex/Må Bra
Källa: Mitt kök
Foto: IBL

Läs också:
8 tillfällen då citron gör ditt liv lättare (och renare)

Supermaten för friska ögon

7 anledningar – därför ska du äta mer grönkål


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…