Annons

Annons

Därför tål du alkohol sämre ju äldre du blir

När du var ung kunde du festa långt in på natten och ändå gå till jobbet dagen efter – nu klarar du knappt två glas vin en lördag. Det är inte inbillning – när du blir äldre hanterar din kropp alkoholen annorlunda.

”Men, jag drack ju bara två små glas?!” Känner du igen fenomenet? Bild: Shutterstock/IBL

Upplever du att du kunde dricka nästan obegränsade mängder alkohol i ungdomens dagar – utan att betala för det i form av bakfylla som huvudvärk och trötthet? Och att du med åldern mår allt sämre dagen efter, även om du bara druckit två glas vin?

Annons

Det är ett vanligt fenomen – och dessutom ett hälsosamt sådant, eftersom det kan hjälpa dig att sätta gränser!

Läs också: 4 effekter alkohol kan ha på din hy

Kroppens förmåga att bryta ner alkohol påverkas bland annat av ålder, kön och vikt – och alkoholen påverkar många delar av din kropp, från mage till hud och inte minst ditt hjärta.

Här är fyra orsaker till att bakfyllan blir värre med åldern:

  1. Med åldern minskar mängden av det enzym i levern som hjälper kroppen att bryta ner alkoholen, vilket gör att nedbrytningen blir mindre effektiv och tar längre tid.
  2. Ju äldre du blir desto lättare har du att bli uttorkad. Och som vi alla vet har alkohol en uttorkande effekt, vilket gör att kombinationen alkohol och ålder får en negativ effekt.
  3. När vi blir äldre har vi svårare att behålla muskelmassa, och många lägger istället på sig fett. Och ju mer fett du har desto längre tid tar det för kroppen att absorbera alkoholen, vilket gör att det blir svårare och tar längre tid för kroppen att hantera den.
  4. Det vanligaste är att vi dricker mer sällan – och mindre – ju äldre vi blir, vilket gör att kroppen inte är van vid alkoholintag på samma sätt som när du var i 20-årsåldern. Det blir därför en större chock för lever och kropp och svårare för den att hantera alkohol.

Läs också: De slutade dricka alkohol – så här stor skillnad blev det

Sammanfattat stannar alkoholen längre i kroppen när du är äldre, vilket gör att du kan känna dig bakfull i flera dagar. Den enda lösningen är att hitta din magiska gräns, mängden du kan dricka utan att må dåligt, och hålla dig till den. Eller kanske välja alkoholfritt?

Läs också: Så säger du nej till alkoholen när alla andra dricker

Källa: Independent
Text: Mikaela Alex
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:
Läkaren: Så gör du för att inte fastna i semesterdrickandet

Gilla Året Runt på Facebook

Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…