Annons

Annons

Därför tål vi olika mycket stress – modellen förklarar

Olika människor är olika känsliga för stress. Personlighet är en faktor som påverkar. Här är en modell som förklarar varför vi upplever stress på olika sätt.

Ingen människa är immun mot stress, men vissa är mer utsatta än andra.

Till viss del spelar vårt arv en roll, men även miljön är en viktig faktor. Det som utlöser till exempel en depression kan vara en reaktion på en eller flera stressiga händelser. Ju högre sårbarhet du har desto mindre stresspåslag krävs för att du ska känna av de negativa effekterna.

Annons

Den så kallade stress-sårbarhetsmodellen förklarar hur vår hälsa påverkas av flera faktorer. Dels av vårt genetiska arv, dels av miljön vi växer upp i, men även vårt sociala liv.

Stress-sårbarhetsmodellen:

Stress överlevnadsinstinkt

Stress har länge varit en nödvändighet för att överleva. Det är kroppens sätt att förbereda sig för att fly eller fäkta.

I dagenss moderna samhälle behöver vi dock sällan kämpa rent fysiskt för att överleva, men stressreaktionen är lika verklig för det.

Du kan uppleva stress när du springer till bussen. Men höga ljud, redovisningar och höga prestationskrav kan skapa samma typ av reaktion i kroppen.

Hur påverkar stress oss

Alla människor är olika och vi reagerar också olika på stress.

Det är delvis vår personlighet som avgör vad som stressar oss. Hur vi tolkar och uppfattar olika stressmoment är det som avgör hur vi reagerar – inte stressmomentet i sig.

Bild: Shutterstock/IBL

Att känna att man har kontroll över situationen och känna ett socialt stöd är saker som påverkar hur stressade vi känner oss. Om vi ser optimistiskt eller pessimistiskt på situationen kan också påverka graden av stress. Även vår förmåga att lösa problem och hur drivna vi är spelar roll.

Socialt stöd, i form av vänner och familj, är en viktig och skyddande faktor för oss när det kommer till stress. Våra sociala nätverk ökar vår upplevelse av ordning och struktur. De hjälper oss att göra vår tillvaro mer begriplig. Det människor inte förstår stressar dem. Att förstå sin omvärld och ha socialt stöd kan hjälpa dig stressa ner.

Stress fysiska reaktioner

När kroppen reagerar på stress så frigörs en mängd olika stresshormoner. Vid långvarig stress frigörs även hormonet kortisol.

Om det finns för mycket kortisol i kroppen kommer hippocampus i vår hjärna att skicka en signal till kroppen att sluta producera kortisol. På så sätt hålls stressreaktioner i schack.

Men om stresspåslaget är alltför långvarigt tar hippocampus stryk och krymper. När hippocampus krymper minskar också vår förmåga att kontrollera stress, och det hela skapar en ond cirkel där vi blir allt mer stresskänsliga.

Bild: Shutterstock/IBL

För att kunna återhämta sig från stress krävs återhämtning och sömn. Men om kroppen aldrig får chans att återhämta sig kan det leda till saker som förhöjt blodtryck i vila och spända muskler som börjar göra ont. Det är heller inte ovanligt att den som är utsatt för långvarig stress får minnes- och koncentrationssvårigheter.

Om situationen inte känns hanterbar kan du behöva söka professionell hjälp för att komma tillrätta med problemen.

Källa: Lätt att lära, 1177

Text: Hanna Carlsson, MåBra.

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…