Annons

Annons

De är klara för semifinal i Sveriges mästerkock 2017

Det blev rafflande i "Sveriges mästerkock" förra veckan, då Klara Lind och Charlotta Sturnegk knep de två sista platserna i semifinalen. Tillsammans med Gillis Thalbäck tävlar de nu om att vinna hela tävlingen.

I en jämn kamp om de sista två åtråvärda semifinalplatserna i ”Sveriges mästerkock” 2017, fick Klara Lind, Charlotta Sturnegk och Emma Håkansson tillreda den klassiska engelska rätten fish ‘n’ chips.

Annons

Emma Håkansson fick till sist se sig utslagen och den här veckan är det dags för semifinal. Klara Lind och Charlotta Sturnegk får möta Gillis Thalbäck för att kämpa om de två finalplatserna.

Men vilka är de tre amatörkockarna egentligen?

Gillis Thalbäck

Gillis Thalbäck, 41, är egenföretagare och bor tillsammans med sin fru Malin och parets två barn på Vendelsö i Stockholm. Ursprungligen kommer Gillis Thalbäck från Örebro, men 1998 flyttade han till huvudstaden.

Gilla Året Runt på Facebook

Gillis Thalbäck är en av semifinalisterna i ”Sveriges mästerkock”. Foto: TV4

Livet har inte alltid varit så lätt för Gillis Thalbäck – under en tid levde han som hemlös efter att ha blivit vräkt på grund av att hans rumskompis inte betalat hyran. Han fick flytta in i ett cykelförråd och bodde där i sju månader, vilket Hänt var först med att rapportera.

– Jag magasinerade mina möbler där inne och även mig själv. Det fanns två små fönster med galler, en ståldörr och en gallergrind utanför. Det var väldigt spartanskt. Det fanns ingenting, säger han till Aftonbladet.

Matlagningsintresset fick han lägga på hyllan under tiden i cykelförrådet eftersom det saknades såväl kök som badrum eller andra bekvämligheter. Men trots den tuffa tiden gav han aldrig upp sin dröm. Och det är också det tipset han ger till andra som vill byta bana i livet.

– Jobba hårt och ge aldrig upp. Så länge du inte ger upp så har du inte misslyckats. Så fort det tar emot så måste du ta i mer. Man får ingenting gratis. Om man säger till någon att man siktar på att vinna SM och den skrattar, då han man siktat för lågt. Man ska alltid sikta högt, säger Gillis till Hänt.

Charlotta ”Lotta” Sturnegk

Charlotta Sturnegk, 51, kommer från Viskafors, söder om Borås. Matintresset har hon haft med sig hela livet.

– Det finns nog ingenting som jag inte syltat, saftat eller lagt in. När jag var tio syltade jag rosenblad och gjorde kapris av omogna fläderbär, säger hon till Citysmak.

Charlotta Sturnegk är en av semifinalisterna i ”Sveriges mästerkock”. Foto: TV4

År 1988 åkte Charlotta Sturnegk till Italien som lärling på en restaurang, säger hon i intervjun med Citysmak. När hon kom hem fick hon jobb som kallskänka, men insåg snart att det inte var något för henne. Hon återvände till Italien och utbildade sig till inredningsdesigner.

Men så råkade hennes mamma ut för en olycka och Charlotta Sturnegk var tvungen att åka hem igen för att hjälpa till på det sjukhem som hennes föräldrar drev, skriver Citysmak.

Hon träffade en man som också blev pappa till hennes dotter, Tora.

Efter att förhållandet tagit slut flyttade Charlotta Sturnegk tillsammans med dottern hem till hennes föräldrars stora hus söder om Borås. Tanken var att det skulle bli provisoriskt.
– Det är tolv år sedan! säger hon till Citysmak.

Sedan sjukhemmet lades ner för några år sedan driver hon delikatessbutiken ”Fisk & Sånt” i Borås.

Klara Lind

Klara Lind, 28, kommer från Sundbyberg i Stockholm. Fram tills hon var sex år gammal, bodde hon med sin familj i Costa Rica och Guatemala. Hon har beskrivit sin barndom som lugn och bra.

Klara Lind har jobbat inom restaurangbranschen i tio års tid, närmast som hovmästare med ansvar för dryck och personal, men hon har aldrig jobbat i köket.

Klara Lind är en av semifinalisterna i ”Sveriges mästerkock”. Foto: TV4

Klara Lind har synts i tv-rutan tidigare – hon deltog nämligen i den första säsongen av dejtingprogrammet ”Bachelor”. Under hösten har hon också fungerat som kommentator i den andra säsongen av ”Bachelor”. När hon presenterades för tv-tittarna i samband med ”Bachelor”, berättade hon också att hon drömmer om att öppna en restaurang utomlands.

Att söka till ”Sveriges mästerkock” har också länge varit en dröm.

– Det har ju varit min dröm i flera år att få vara med och söka. Men jag har inte vågat innan. Sedan krockade det ju med ”Bachelor”. Men nu kände jag att nu ska jag söka, sa hon tidigare i år till Aftonbladet.

Hon hittade inte kärleken i ”Bachelor”, men hon har haft goda förhoppningar om sina chanser inför ”Sveriges mästerkock”.

– Jag tror ju på mig själv utan att vara stöddig. Det måste man nog göra. Jag har ju tittat varje år och känt att ”det där kan jag göra bättre”. Det var det som fick mig att söka. Det är pirrigt och nervöst men jag hoppas att det går vägen, sa hon till Aftonbladet.

Övriga deltagare i ”Sveriges mästerkock” 2017:

Patrik Trydefeldt, 50 år, golfklubbschef, Karlshamn

Eric Hammel, 50 år, vd, Köpenhamn

Axel Odelberg, 41 år, projektledare, Stockholm

Cindy Vu Bengtsson, 30 år, egenföretagare, Stockholm

Johanna Kruusval, 35 år, egenföretagare, Göteborg

Emma Håkansson, 23 år, lärarstudent, Kalmar

Johan Örtendahl, 41 år, tandläkare, Växjö

Emil Schönhoff, 26 år, förskolelärare, Stockholm

Othilia Axelsson, 26 år, restaurangkonsult, Göteborg

Juryn och tidigare vinnare

Juryn, som bedömer vem som gör bäst ifrån sig i de olika deltävlingarna, består i år av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing.

Leif Mannerström, Markus Aujalay och Mischa Billing utgör juryn i ”Sveriges mästerkock” 2017. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Årets säsong är den sjunde av ”Sveriges mästerkock”.

Här är de tidigare vinnarna i tävlingen:

Louise Johansson, 2011

Sigrid Bárány, 2012

Jennie Walldén, 2013

Amir Kheirmand, 2014

Sandra Mastio, 2015

Catarina König, 2016

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Leif Mannerströms bästa stektips!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…