Annons

Annons

De riktiga slottsstjärnorna!

riktiga

De har varit mycket stjärnglans i köket på Bjärsjölagårds slott. Med full aktivitet nästan dygnet runt under inspelningen av SVT:s Stjärnorna på slottet, som har premiär idag, har personalen gjort sig förtjänt av en belöning. Välkommen på festmåltid för slottets egna stjärnor!

Annons

I vår tidning som kom ut i 18 december fanns det här reportaget i kortare version. Här kan du läsa den längre artikeln.

Lugnet har tillfälligt lagt sig på Bjärsjölagårds slott, dryga milen norr om skånska Sjöbo. Under första veckan av augusti intogs slottet av årets fem stjärnor i SVT:s programserie – Harriet Andersson, Helena Bergström, Özz Nûjen, Örjan Ramberg och Rikard Wolff – följda av ett stort TV-team. Varje dag skulle 30 personer äta frukost, lunch och middag samtidigt som TV-kamerorna riktades mot stort och smått i slottets alla vrår.
– Det har varit intensiva dagar, säger Birgitta Folkesson som är verksamhetsansvarig på slottet som drivs av Hushållningssällskapet Malmöhus.
Hon ler och säger att hon både sovit för lite och haft fantastiskt roligt men att hon faktiskt inget får berätta. För det är precis så det är. Vad som gjorts, sagts och ätits är och måste förbli hemligt ända tills respektive program sänts med start 27 december och fyra lördagar framåt. Fast helt klart är att det doftat både svenskt, kurdiskt och franskt från grytorna. Frågar man Alain Mazza, som är slottets köksmästare, vad som stått på menyn ler också han lika hemlighetsfullt. Uppenbart är det i alla fall att Alain, som själv är fransman, uppskattade att Rickard Wolf inledde sin dag med att hissa den franska flaggan över slottet.
–  Och att få jobba i köket tillsammans med Ulf Wagner som ansvarar för den speciella meny stjärnorna beställt, det var riktigt roligt och trevligt, säger Alain Mazza som själv såg till att det inte bara var stjärnorna som fick något läckert på tallriken utan att det stora TV-teamet också fick något gott att äta.
Ulf Wagner, som inte fanns på plast när Året Runt är på besök, hälsar att han aldrig fått så mycket beröm för stjärnornas mat som den här gången.
– Det är alltid svårt att komma till ett nytt kök och samsas med andra kockar, men det var ett nöje att få jobba ihop med en klassisk skolad kock som Alain, som dessutom var skicklig bagare, konditor och framför allt supertrevlig, säger Ulf Wagner.
Vad som serverades? Varierat och roligt säger Ulf Wagner om stjärnornas menyer.
– Mest franskt, mycket med inspiration från Provence blev det till TV-teamet, hälsar Alain.
Även den festmeny Alain Mazza satt ihop för att fira slottets egna stjärnor – personalen som gjorde en så heroisk insats under de intensiva inspelningsdagarna – har inspirerats av det klassiska franska köket. Röstin lagar han som han lärt av sin mor från Alsace, med ägg och bakpotatis. Desserten – en klassisk Crème Brulée smaksätter Alain gärna med några lavendelfrön som ger smak av Provence där han själv växte upp.
Varje stjärna har under inspelningen en egen dag då de bestämmer både maten och aktiviteterna.
– Precis som på en födelsedag då man själv får bestämma allt. Alla stjärnornas dagar var väldigt olika men helt klart var maten mest spännande när det var Özz Nûjen dag. Och så kan man nog säga att Helena Bergströms önskemål var de som var svårast att uppfylla, berättar Birgitta Folkesson och beklagar att de aldrig fick höra ståuppkomikern Özz Nûjen sjunga, vilket de andra gjorde.
Att både Helena Bergström, Harriet Andersson och Örjan Ramberg kan sjunga, det kan de 1400 personer som i somras köpt en 25 kronors biljett till Sövde amfiteater intyga. Att Rikard Wolff avslutad sin dag på slottet med en publik konsert kom som en total överraskning för de andra stjärnorna. Meningen var att artisterna som stod på scenen skulle varit en lika stor överraskning för publiken, men trots det låga priset gick biljettförsäljningen så trögt utan affischnamn att Sövde byalag, som arrangerade, till slut fick lätta lite på hemlighetsmakeriet. Personalen på Bjärsjölagård fanns förstås bänkade på parkett.
– Det var fantastiskt kul, säger Birgitta Folkesson.
I köket börjar Alains middag ta form och det är dags att samla personalen kring dagens festmåltid. Festen börjar med champagne och tilltugg i Karl Johan-salongen. För bara några dagar sedan var det här årets stjärnor på slottet samlades för nattliga samtal efter middagen. Vem av dem som var värsta nattsuddaren?
– Säg så här, säger Birgitta. När filmkamerorna stängdes av vid midnatt var det ingen som hade bråttom i säng.
Morgontröttast? Jo, det var nog Örjan Ramberg, får vi veta, men om det berodde på nattsuddande eller på att slottets eget spöke rubbade sömnen är osäkert. Vem som spökar? Det är det ingen som riktigt vet. Ingen har någonsin sett något. Bara hört och känt.
– En av filmarna i tv-teamet hörde definitivt något. Jag har fler gånger också känt närvaron, av något, avslöjar Birgitta och ryser leende lite på axlarna.
200 filmtimmar från Bjärsjölagård har till sändningsstarten i mellandagarna klippts ner till fem timslånga program. Precis som närmare 2 miljoner andra svenskar kommer personalen på Bjärsjölagårds slott att bänka sig framför TV:n när det är dags för den nionde upplagan av Stjärnorna på slottet. Om även den tionde inspelningen kommer göras på Bjärsjölagårds slott är inte bestämt ännu. Tidigare har varje slott fått vara värd två är i rad, och Brigitta Folkesson hoppas förstås att det ska bli så igen.
– Men vi är ett ganska litet slott och det har varit lite trångt, inte minst med gästrummen. Men allt har löst sig på bästa sätt så vi hoppas förstås att Stjärnorna på slottet ska komma tillbaka igen. Det skulle vara fantastiskt roligt, säger hon.
Vilka stjärnor står högst på önskelistan i så fall?
– Personligen skulle jag gärna öppna slottets portar för Stellan Skarsgård, Christer Henriksson och Rolf Lassgård. Och gärna för Marie Rikardsson och Lena Olin också. Det vore kul!

MANK8152.JPG
Av Susanna Lindgren Foto Per Magnus Persson och SVT

Historik:
Bjärsjölagård uppfördes på 1500-talet och när Skåne blev svenskt i slutet av 1650-talet överläts gården i enskild ägo till familjen Cronacker-Coyet som 1766 uppförde den nuvarande huvudbyggnaden i rokokostil, ritad av arkitekten Jean Eric Rehn. 1958 köptes Bjärsjölagårds egendom av Hushållningssällskapet Malmöhus som fortfarande driver verksamheten på slottet.


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…