Annons

Annons

De tio syskonen Karlsson: Det är ett mirakel att vi lever allihop!

När de var små delade de ut Året Runt i sin hemtrakt. Minst hälften av de tio syskonen kunde ha varit döda i dag, men de tycks ha haft änglavakt. Nu har de träffats för att fira sin gemensamma 700-årsdag.

Syskonen Karlsson

De tio syskonen firar sin gemensamma 700-årsdag

Lika skygga som sin släkting Greta Garbo är de inte, syskonskaran Stig, Sten och Sture Karlsson, 77, 75 och 74, Else-Marie Allvin, 73, Marianne Jonuks, 70, Kristina Lennstam, 69, Sivert Karlsson, 68, Silva Svensson, 66, Sören Karlsson, 65, och Saima Andersson, 63.

Annons

År 1995 firade de tio syskonen sin farmor, som då skulle ha fyllt 100 år. Under firandet började de räkna på sina egna åldrar. Elva år senare firade de sin gemensamma 600-årsdag och nu i juli firade de sin 700-årsdag.
Alla syskon har levererat Året Runt till stugorna i Hamratrakten utanför Vimmerby. Pappa Göte och mamma Inga fick vända och vrida på slantarna de tjänade på jordbruket. Och de ansåg att det var bra om deras tio barn tidigt lärde sig att tjäna egna pengar.

En av Året Runts prenumeranter hade tre små barn, minns äldsta systern, Else-Marie.
– Jag brukade klippa håret på de barnen när jag lämnade tidningen och fick på så vis ytterligare en slant.
17 kronor var det i Else-Maries sparbössa första gången den tömdes. ”Du var mig en duktig sparare”, sa banktjänstemannen.
– Det glömmer jag aldrig! utbrister Else-Marie.

Efter att ha fått tre söner fick föräldrarna tre flickor och det sågs som en välsignelse. Att Else-Marie överlevde förlossningen var ett mirakel.
– Jag vägde 4610 gram och föddes i sätesbjudning, berättar hon.
Mamma Inga var mjuk och kärleksfull. Pappa Göte var sträng.
– Med så många barn krävdes det säkert en fast hand, säger Silva, som gärna tar på sig rollen som spindeln i det välspunna syskonnätet.

Syskonens far stod på sig även gentemot överhögheten.
– När prästen undrade varför Göte inte var i kyrkan svarade han: ”Det är väl bättre att jag sitter på traktorn och tänker på Gud än att jag sitter i kyrkbänken och tänker på traktorn”, berättar Silva.
Hon föddes en månad för tidigt och vägde bara 1,9 kilo.
– De hade ingen kuvös på Hultsfreds BB och det var femton minusgrader ute, berättar hon. De la mig i bomullsvadd.

Else-Marie Allvin

Else-Marie minns när hon delade ut Året Runt som liten

Familjen var trångbodd med tio barn. Mellandöttrarna Marianne och Kristina delade säng och står varandra nära än i dag. Men som små kunde de slåss så att det rök om det.
Trots trångboddheten sov syskonens kusiner över och fem år efter att minstingen Saima fötts välkomnades sommarbarn, 13 stycken allt som allt under årens lopp. Många tillbringade mer än somrarna hos familjen.
– När mamma hörde att ett av sommarbarnen for illa uppe i Stockholm satte hon sig på tåget för att prata med barnets föräldrar, minns Silva.

Norra Kalmars hushållningssällskap belönade henne med ett guldsmycke för hennes omvittnat goda fostrargärning.
De äldsta sönerna har drivit lantbruk och arbetat på sågverk och cementfabrik. Sture har brunnit för orientering och motocross och Sten har varit en eldsjäl inom politiken och ishockeyn. Hur många barn och ungdomar han har lärt åka skridskor orkar ingen räkna ut.

Nio av de tio syskonen har förblivit sin hemtrakt trogen. Den som flyttat längst är Marianne, som numera bor i Ludvika i Dalarna.
– När jag studerade på folkhögskolan i Gamleby 1971 mötte jag geologen Roland Jonuks där, förklarar Marianne. Vi träffades i maj, förlovade oss i juni och gifte oss i december det året.
En puss på Rolands kind understryker att här glöder det fortfarande om kärleken.
De har två barn, även de andra nio syskonen har minst två barn. Silva, som har fyra, räknar snabbt ut att de tio syskonen nu har sammanlagt 26 barn och 48 barnbarn.
Några av barnen har bosatt sig på andra sidan jordklotet. Silva har en son i USA och Stig har två barnbarn i Australien. Lite närmare Sverige har Kristina en dotter i Tyskland, Marianne och Stig var sin dotter i Norge.
– Men det är bara jag som har barnbarnsbarn, förklarar Sten stolt.
Han har drabbats av sammanlagt tre hjärtinfarkter.
– Två av dem fick jag på samma dag, 2005. Den sista var massiv, men som väl var befann jag mig på Västerviks sjukhus. Där fick de igång mitt hjärta sedan det stått stilla i 14 minuter och 54 sekunder!

Syskonen Karlsson

Hela syskonskaran

Flera av syskonen har blivit mirakelräddade. Sören, som tog över föräldragården, höll på att stryka med redan 1974 sedan han öst mögelskadat spannmål ur en silo.
– Jag hade 42 graders feber, berättar Sören. Men ännu värre var det 2010, innan jag fick en ny hjärtklaff. Då vägde jag, som har varit 186 centimeter, bara 64 kilo.
Han fick välja mellan tre olika sorters hjärtklaffar – en från en gris, en kalvklaff eller föredrog han en syntetisk?
– För mig var valet lätt, säger Sören. Jag erbjöd mig att åka hem och själv slakta kalven, men det behövde jag aldrig göra.
Sivert blev levande begravd under självantänt sågspån 1973, strax innan hans dotter skulle fylla ett år. Arbetskamraterna på sågverket lyckades gräva fram honom i sista stund…
Saima körde av vägen med bilen 2004. Hon hamnade då i den omtalade ”tunneln”.
– En kvinna som jag vårdat som sjuksköterska tog emot mig på andra sidan, säger hon. Eftersom hon var död förstod jag att jag också var det. Hon sa: ”Hej Saima, men nu säger vi hej då!”
– Jag fick komma tillbaka till livet.
Kungligt blod kan de mycket väl ha, denna livskraftiga syskonskara. Men det är bara Marianne och Silva som ansökt om och beviljats medlemskap i den Sabelskjöldska släktföreningen.
– Släktskapet med en rad ryska furstar och svenska kändisar som Greta Garbo och ABBA-Benny kan bevisas, säger Silva. Men att min make härstammar från den danska 900-talskungen Gorm törs ingen gå ed på.

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström

LÄS OCKSÅ
Jessica har 300 barn i slummen

Jenny förlorade sin syster i en trafikolycka

Martha har blivit änka tre gånger

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…