Annons

Annons

Dekorera med personliga pumpor!

Pumpor skapar härlig höstkänsla på trappen, i trädgården eller på balkongen. Pumpor är även perfekta att pyssla med - här visar vi hur de kan förvandlas till en personlig ljuslykta och söt blomsterkorg.

Pumpa

Charmig blomsterkorg
En pumpa fylld med vackra höstblommor förgyller vilken uteplats eller dukning som helst! En snabb variant är att skära av toppen, gröpa ur innehållet och placera en vas med blommor i pumpan.

Annons

Vill du göra en blomsterkorg, väljer du en lagom stor pumpa med platt botten. Skär sedan ut två rejäla öppningar men behåll mittpartiet så att det blir ett handtag som på bilden. Använd en vass kniv till att göra ett sicksackmönster runt om och en mindre kniv till att karva kryssen på handtagen och cirklarna runt om. En äppelurkärnare kan också vara bra att ha till hands när man gör mönster!

Gilla Året Runt på Facebook

Sätt till sist ner en vattenfylld behållare, kruka eller vas med valfria blommor i pumpan!Börja med att välja ut en fin pumpa utan mögelprickar och i lagom storlek för ditt projekt. Välj gärna en med platt botten så står den stadigt. Kom ihåg att när du karvar ur en pumpa kan du alltid använda fruktköttet till någon god rätt, exempelvis paj eller soppa!

Pumpa

Personlig lykta
Det finns två sätt att gå till väga. Antingen skär du av toppen runt stjälken så att det blir som ett lock. Tänk på att skära diagonalt neråt, för att locket inte ska ramla ner i pumpan måste det vara större i ovankant. Ett hål stort som en knytnäve är lagom.

Den andra varianten är att skära ett hål på undersidan av pumpan. Detta fungerar bra om pumpan inte ska flyttas runt. Fördelen är att du slipper den synliga skarven som blir när du skär ovanifrån. När du skurit ut ett hål, fortsätter du med att gröpa ur innanmätet med en slev, sked eller skopa.
Ta en penna och skissa ditt mönster direkt på pumpan eller på ett papper och gör en mall. Du kan rita fritt eller söka inspiration och mallar på nätet.

Använd en vass kniv i passande storlek utifrån mönster och skär försiktigt. Du kan växla mellan olika tekniker. På bilden är stjärnorna helt utskurna. När det gäller bladmönstret och initialerna har ett tunt lager av fruktkött fått vara kvar, vilket ger ett mer lågmält ljus.
Avsluta med att sätta i ett ljus och lägg på locket om du skurit av toppen.

Tips! Smörjer man in de utskurna hålen med lite fett – exempelvis vaselin – torkar inte pumpan lika fort.

Foto: Tom Lindboe

Fylld butternutpumpa

Salamifylld kycklingfilé med sötpotatis och pumpasallad

Morotsbröd med pumpaströssel

Frossa i pumpa och slipp demens


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…