Annons

Annons

Den hemlige samlaren

kame

En brosch av guld med en lavakamé från 1850-talets Frankrike.

Hallwylska palatset i Stockholm är ett mysigt litet museum. Från början var det ett privat hem där det bodde en grevinna som samlade på det mesta.

Annons

Nu har precis utställningen ”Ur smyckesamlarens skrin” öppnat på museet. Men det är inte grevinnan Wilhelmina von Hallwyls egna smycken som visas – utan det är en samlare som vill vara anonym som visar sina dyrgripar.

Gilla Året Runt på Facebook

suffragett

Ett så kallat suffragetthalsband i silver och strass från 1900-talets början.

Samlingen består av smycken från hela världen, i många olika material och från olika tidsepoker.  Det är halsband, broscher, armband, ringar och till och med fina gamla knappar från 1700-talet.

Det finaste smycket är nog halsbandet på bilden ovan. Det har förmodligen burits av en kvinna som var suffragett och stred för att kvinnor skulle få rösträtt. Färgerna symboliserade olika saker, grönt var hopp, lila var värdighet och vitt var renhet.

askar

 

Knappar i strass – fasettslipat glas med folierad baksida som skulle likna diamanter.

Ibland kan ett smycke vara värt lite extra mycket om originalasken finns kvar. Och som tur är har många gamla etuier sparats eftersom de var så vackra och välgjorda.

askar2

Men det mest spännande med utställningen är ändå att samlaren är hemlig! Samlaren vill själv att det är smyckena som får uppmärksamhet. Fast i stället blir man ju väldigt nyfiken på vem den anonyme samlaren är.

Utställningen håller på till den 23 november.

Av Johanne Ländin Foto: Jens Mohr


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…