Annons

Annons

Den lilla valpen har gett mig ny livslust!

Inger, 75, jublar över den fantastiska gåvan: Inger och Marlene är kompisar. Åldersskillnaden på 30 år tänker de aldrig på. Och när Inger mådde riktigt dåligt bestämde sig Marlene för att något måste göras. Hon visste vad Inger saknade i livet...

Inger Einarsson

Inom loppet av ett år tvingades Inger låta avliva två hundar. Men hennes vänner ställde upp – och i dag är Inger lycklig ägare till Kurre, en korsning mellan shi-tzu och tibetansk spaniel.

Inger Einarsson, 75, i Borås är en riktig hundmänniska.
– Jag var elva år när jag fick min första hund, en pekingese som hette Kurre, berättar hon.
– Varje torsdag gick Kurre och jag till kiosken och köpte Året Runt åt min mamma. Jag fick en Japp för besväret. Kurre fick smaka!
Inger träffade tidigt sin blivande make och födde sönerna Peder och Mikael. Fram till skilsmässan 1974 drev Inger och maken Konditori Gullkragen tillsammans.
Sedan började Inger arbeta på Borås lasarett. Vid 50 års ålder utbildade hon sig till undersköterska.
– Jag hade några katter under alla de där åren, men hela tiden tänkte jag att jag som pensionär skulle skaffa mig en hund igen, berättar Inger.
Det gjorde hon också. Hennes älskade shih-tzu Charlie blev nio år.
– Jag var tvungen att låta avliva honom den 10 augusti 2014, dagen före min 74-årsdag…

Annons

Har blivit en hundfantast

Socionomen Marlene Ragnarsson, 45, som bor i ett hyreshus ett stenkast ifrån Ingers villa, la märke till Inger och hennes lilla hund. Men hon höll sig på avstånd.
– Jag har aldrig gillat hundar, inte förrän nu, säger Marlene och ler. Jag gjorde en tvärvändning förra sommaren, när jag var sjukskriven.
– ”Skaffa dig en hund, det är världens bästa medicin”, var det någon som sa. Jag kollade på Blocket. Där fann jag Polly, en lhasa apso. Hon har gjort mig till en riktig hundfantast!
En höstdag när Marlene och Polly var ute på promenad stoppade Inger dem och frågade: ”Är din hund en shih-tzu?”
– Jag saknade min Charlie och jag tyckte att Polly verkade vara en härlig hund, berättar Inger.
– Så jag bad Marlene kolla om uppfödaren, som hon hade köpt Polly av, hade en ny kull på gång. Och det visade sig att hon hade det!

Inger Einarsson

Hundvänner och bästa vänner. Marlene med sin hund Polly och Inger med sin Kurre.

I mars 2015 köpte Inger valpen Cesar, en sju månader yngre bror till Polly.
– Hundarna lekte ofta här i min trädgård, medan Marlene och jag stod och pratade om allt mellan himmel och jord, berättar Inger.
– Jag är rätt barnslig av mig, så åldersskillnaden på 31 år märks knappt!
– Det är i alla fall ingenting vi tänker på, försäkrar Marlene. Vi trivs ihop, Inger och jag, och vi har stort utbyte av varandra.
– Jag har tagit för vana att gå över till Inger vid åttatiden på kvällen, så att Polly får rasa ut i hennes trädgård inför natten.
Men allt har inte alltid varit bra.
– Polly har alltid varit väldigt törstig, berättar Marlene. Jag trodde först att hon hade diabetes. Det visade sig dock att det var njurproblem. Men med rätt kost minskade de bekymren.

Ingers förtvivlan hördes i rösten

En bit in i augusti förra året tappade Ingers valp orken.
– Jag var i Malmö då, berättar Marlene. Eftersom Inger fyllde 75 år den 11 augusti ringde jag upp henne för att gratulera på födelsedagen.
– ”Vet du vad jag tvingades göra i går?”, var det första Inger sa. Och jag hörde på hennes röst att hon var utom sig av förtvivlan.
Inger tar vid:
– Jag åkte till Blå Stjärnans djursjukhus med Cesar den 10 augusti, berättar Inger.
– Då trodde jag att vi snart skulle vara hemma igen, båda två. Men det visade sig att Cesars njurar var slut. Han hade fruktansvärt ont.
– Tänk att man kan bli tvungen att ta bort två hundar, på samma datum, med ett års mellanrum. Dagen före sin födelsedag dessutom…

Fann ingen tröst – befann sig i chock

Så fort Marlene var tillbaka i Borås hälsade hon på hos Inger.
– Jag tänkte att hon skulle finna tröst i att se Polly, men i det läget var Polly bara en påminnelse om det svåra som hänt, berättar Marlene.
– Inger befann sig liksom någon annanstans. Hon var i chock, inte riktigt närvarande. Det var svårt. Fruktansvärt jobbigt.
Det blev inte bättre. Tvärtom.
– När Polly och jag kom hem till Inger fredagen den 21 augusti var Inger helt under isen, säger Marlene. Jag har aldrig sett henne så förtvivlad och sårbar… ”Jag måste göra något”, tänkte jag.
Utan att Inger hade en aning om det startade Marlene en insamling via Facebook, en insamling med målsättningen att ge Inger en ny valp.
– Det gick så där, berättar Marlene. Bland annat ifrågasattes lämpligheten i att köpa en hundvalp åt någon annan.
– Då uppmuntrade min kusin mig. Hon la dessutom till sina Facebook-vänner. Sedan gick det undan…

shi-tzu och tibetansk spaniel.

Charmar de flesta. Kurre II är en korsning mellan shi-tzu och tibetansk spaniel.

En ullig, gullig liten varelse

Ingers barnbarn Isabelle stöttade också och la 500 kronor till insamlingen. Och med 7 000 kronor på fickan for Marlene till Vinslöv och köpte en ny hundvalp åt Inger, denna gång en korsning mellan shi-tzu och tibetansk spaniel.
– Så fort jag såg den ulliga, gulliga lilla varelsen kände jag att det skulle bli bra, säger Marlene.
– Men riktigt hur bra det skulle bli kunde inte ens jag föreställa mig!
Några minuter efter klockan sex på eftermiddagen, den 30 augusti, knackade Marlene på Ingers dörr.
– Jag fattade ingenting när jag öppnade dörren, säger Inger. Min första tanke var att Marlene hade skaffat sig en ny hund.
– ”Nej, den här lilla valpen är din Inger”, sa hon. Då började jag gråta. Och sedan grät Marlene och alla mina släktingar som ”råkade” vara på plats… Det var ett fasligt bölande!

Blir glad av att hjälpa andra

Valpen hette Oscar, men döptes omedelbart om till Kurre.
– Kurre II, säger Inger lyckligt. Det känns som om alla cirklar har slutits.
– Och så är Året Runt här, som lök på laxen. Jag är så glad, så glad. Jag saknar ord!
– Man tror att alla bara tänker på sig själva nu för tiden och så finns det sådana underbara människor som Marlene, hennes kusin och alla deras medkännande Facebook-kompisar!
– Man blir glad av att hjälpa andra, konstaterar Marlene. Ingers och Kurres glädje och lycka, ja, den är verkligen smittsam!
I Ingers inhägnade trädgård far Polly och Kurre runt som två levande jehu. De två små hundarna har funnit varandra, precis som Inger och Marlene. Vilken hundlycka!

Av Mats Å Johansson Foto: Leif Boström


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…