Annons

Annons

Experten: Här finns hjälp mot hetsätning!

Det tar ofta många år innan en person med hetsätningsstörning 
vågar söka hjälp hos 
sjukvården. Vänta inte 
– det finns effektiv 
hjälp att få!

Många väntar länge, ibland över tio 
år, innan de söker hjälp för sin hets
ätning.

– Det behöver bli mer känt att hetsätningsstörning i dag är en psykiatrisk diagnos och att det finns metoder som hjälper, säger Sanna Gustafsson som är socionom, forskare, leg psykoterapeut och arbetar på Ätstörnings
enheten Eriksbergsgården och Universitets
sjukvårdens forskningscentrum i Örebro.

Annons

– Man ska söka hjälp tidigt, innan man har stora problem. Om man först får psykiatrisk hjälp får man bättre effekt av en efterföljande överviktsbehandling.

Sanna Gustafsson är en av författarna bakom en ny rapport från SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) om behandling av hetsätningsstörning. I rapporten konstaterar man att det finns effektiv medicinsk och psykologisk behandling, men att många patienter dröjer länge med att söka vård och inte får tillgång till lämplig behandling. De två psykologiska behandlingsmetoder som visade god effekt i rapporten var kognitiv beteendeterapi (kbt) och interpersonell psykoterapi (ipt). Kbt finns också som självhjälpsbehandling, med relativt bra effekt.

– Det är viktigt att vi hittar nya metoder och vidareutvecklar dem vi redan har för de här patienterna. Det finns många olika varianter och grader av ätstörningar, och behandlingarna måste anpassas noga för varje individ, säger Sanna Gustafsson.

Individuellt vad som funkar

Kognitiv beteendeterapi bygger på att träna in nya beteenden och förhållningssätt, medan interpersonell terapi bygger på 
att förbättra personliga relationer. I båda behandlingarna tittar man på vad det var som triggade igång hetsätningen, men itp fokuserar på hur problem i mänskliga relationer medverkar till psykologisk stress.

– Om jag ska välja vilken behandling jag ska ge en patient med hetsätningsstörning så tänker jag så här: Om hennes drivkraft till hetsätandet handlar om att hon försöker banta, blir för hungrig, äter för mycket och blir frustrerad och ledsen – då väljer jag KBT. Om hon försöker äta ganska okej men har en dålig relation med någon eller några i sin närhet, och hetsäter varje gång det blir en konflikt – då väljer jag ipt, förklarar Sanna Gustafsson.

Visste du att …
… hetsätningsstörning sedan 2013 är en egen diagnos? Många av patienterna, men inte alla, har problem med övervikt, och många söker inte hjälp för sin ätstörning utan kanske bara för sin övervikt.

Så får du hjälp!

Många landsting har speciella ätstörningsmottagningar. På några mottagningar behöver du få en remiss från vårdcentralen, men på flera ställen kan du själv ta kontakt.
Många mottagningar går att kontakta om du loggar in på e-tjänsterna på 1177 Vårdguiden.
Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177. Där kan du även få hjälp med var du kan söka vård. När du kontaktar vården eller ringer 1177 kan du fråga vilka mottagningar som finns där du bor.

Text: Susanna Hauffman
Foto: IBL/Shutterstock

Läs också:

Paula, 42: Jag har slutat döva känslor med mat

Sofia tryckte undan demonerna med mat

Psykologen: 9 saker alla borde veta om ångest


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…