Annons

Annons

Det finns hjälp mot toaspringet!

Hundratusentals svenskar får sin 
sömn förstörd av nattliga toalettbesök. 
Men mindre än en fjärdedel söker hjälp 
för sina besvär. I stället lider de i onödan, 
ofta i åratal – trots att det finns hjälp att få!

Att tvingas gå upp ur sängen flera gånger per natt för att kissa kallas för nokturi. Mer än hälften av alla över 50 år är drabbade, men problemet finns även i yngre åldrar. Och okunskapen är stor.

– Alltför många tror inte att det finns någon hjälp att få, så de låter bli att söka vård. Men i dag finns bra behandlingsmöjligheter, säger Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i Nätverk Nokturi, en tvärvetenskaplig expertgrupp som tagit fram riktlinjer för behandling.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det kan finnas många tänkbara orsaker till nattkissandet. Den absolut vanligaste är att man helt enkelt dricker för mycket vätska. Att till exempel dricka kaffe eller te om kvällarna ökar risken för besvär.

– Du som har problem med nokturi bör normalt inte dricka mer än två liter vätska per dygn. Om du tränar hårt eller om det är varmt så du svettas kan du behöva dricka mer än så. Men att jämt gå runt med en vattenflaska och klunka hela dagarna är inte att rekommendera, råder Aino Fianu Jonasson.

Många olika orsaker till överaktiv blåsa

En annan vanlig orsak till nokturi är överaktiv blåsa. Det betyder att blåsans 
normala funktion har störts så att man får mycket täta urinträngningar, ibland även läckage. Nattkissandet kan även bero på till exempel stress och oro, alkohol, vissa läkemedel eller sjukdomar som urinvägsinfektion, diabetes, hjärtarytmi (rubbningar i hjärtats rytm) eller njursjukdom.

Läs också: Nu slipper Ewa gå upp och kissa varje timme

Om du ofta måste upp och kissa på natten kan det vara så att du producerar för mycket urin om natten. Det kallas nattlig polyuri. Eftersom det finns många tänkbara orsaker både till polyuri (för stor urinmängd) och nokturi (att behöva kissa på natten) är det viktigt att alltid göra en noggrann medicinsk utredning. Diagnosen ställs bland annat genom att patienten under två dygn får mäta sin totala dygnsmängd av urin. Om den överstiger 2,8 liter räknas det som polyuri och man behöver gå vidare för att utreda vad som ligger bakom.

– Oftast är det, som sagt, så enkelt som att man dricker för mycket, men ibland kan det finnas en bakomliggande sjukdom, 
påpekar Aino Fianu Jonasson.

Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset och ordförande i Nätverk Nokturi.

Om nattkissandet inte beror på för stor urinmängd är det oftast en överaktiv blåsa som är boven i dramat. Problemen kan förvärras om man springer på toaletten i tid och otid.

– Gå inte på toa vid första lilla trängning. Då vänjer sig urinblåsan vid täta tömningar och får minskad kapacitet att lagra urin. Det kan bli en ond cirkel med allt tätare trängningar.
Störs du av att behöva kissa ofta, på 
dagen, på natten eller båda delar – kontakta din vårdcentral eller gynekolog. De allra flesta som får behandling blir snabbt bättre!

Vad är
 skillnaden på de olika besvären?

Nokturi: Att vakna för 
att kissa två eller flera gånger om natten. 
Kan ha många orsaker.
Polyuri: Att producera större urinmängd än normalt. Leder ofta, 
men inte alltid, till nokturi.
Nattlig polyuri: En form av nokturi som beror på just polyuri, alltså ökad urinproduktion nattetid.
Överaktiv blåsa: Störning i urinblåsans normala funktion som 
ger täta trängningar, kissnödighet ofta och ibland inkontinens-
problem. Vanlig orsak 
till nokturi.

Så kan nokturi behandlas

* Mediciner som minskar urinproduktionen med ämnet desmopressin, exempelvis Minirin och nya Nocdurna.
* Medel som lugnar en överaktiv blåsa (antimuskarina medel eller beta3-agonist), exempelvis nya Betmiga som ökar blåsans lagringsförmåga så att man kan hålla sig längre utan att känna av någon nödighet.
* Slidpiller med östrogen om du har sköra slemhinnor i underlivet.
* Blåsträning hos uroterapeut eller fysioterapeut.

Text: Katarina Rehn
Foto: Privat , Shutterstock/IBL

Läs också:

10 tips som hjälper mot nattkissande

Nu slipper Ewa gå upp och kissa varje timme

Varningen! Knipövning kan göra mer skada än nytta

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…