Annons

Annons

Det här ångrar vi på dödsbädden

”Carpe Diem”. ”Memento mori”. ”Lev varje dag som att den var din sista”. Det finns en rad uttryck som ska påminna oss om att ta vara på livet och ha modet att leva efter våra önskningar. Att göra det du själv drömmer om och inte vad andra förväntar sig.

dödsbädden

Vad ångrar du?

Vad är det egentligen som räknas när vi ligger på dödsbädden? Begravningsbyrån Fonus har i en opinionsundersökning frågat 1 047 svenskar om vad de är mest rädda för att ångra när det är dags att summera livet. Våga följa sina drömmar, resa mycket och vara med sina barn. Det är receptet för att dö utan ånger. Nästan hälften av svenskarna i undersökningen svarar att de är mest rädda för att ångra att de inte vågade göra det de drömde om. En av tre är rädda för att ångra att de inte reste mer.

Annons

Lika många svarar att de är rädda att ångra att de var för lite med sina barn. Däremot är hälsan mindre prioriterad när livet ska summeras. Enbart en av tio är rädda för att
ångra att de misskötte hälsan.
– Undersökningen bekräftar det som vi upplever när vi träffar anhöriga till människor som gått bort, säger Peter Göransson, informationschef på Fonus.

Vad är du rädd för att ångra på din dödsbädd?
45 % – Att jag inte vågade göra det jag drömde om
30 % – Att jag inte reste mer
30 % – Att jag var för lite med mina barn
28 % – Att jag tog livet för allvarligt
22 % – Att jag jobbade för mycket
21 % – Att jag inte skrattade mer
18 % – Att jag slarvade bort mina vänner
12 % – Att jag misskötte min hälsa
5 % – Att jag tog livet för lätt
2 % – Att jag drack för mycket

Av Sofia Gerholm Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…