Annons

Det här är sepsis: ”kan drabba vem som helst”

Kunskapen om sepsis är relativt låg trots att sjukdomen är utbredd och ett hot mot folkhälsan. Nu hoppas vården på ett blodprov som ska kunna ge besked i akuta lägen. "Då kan vi sätta in behandling snabbt”, säger Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och sepsisforskare.

Region Skåne Lex maria-anmälde nyligen sig själva i ett ärende där ett 3-årigt barn dött. Föräldrarna hade ringt till sjukvårdsupplysningen 1177 men fått rådet att avvakta eftersom de varit på vårdcentral med barnet och fått behandling bara timmar tidigare. Enligt sjukvårdens egen utredning misstänker man att barnet drabbats av sepsis.

Annons

En sjukdom som kan vara dödlig och som är svår att upptäcka.

Enligt Lex Maria-anmälan var rådet från 1177 att avvakta fel och flera kontrollfrågor ställdes inte av sjuksköterskan.

Ta reda på mer – ställ rätt frågor!

Sepsisforskaren Adam Linder menar att de rätta kontrollfrågorna finns för att identifiera sjukdomen men anser också att det är viktigt att kunskapen om sepsis sprids.

Gilla Året Runt på Facebook

– Om du vet att sepsis finns så kommer du att kunna ställa frågor om det som anhörig, säger Adam Linder.

Men när ska jag misstänka sepsis?

– Det är nästan alltid infektion inblandat. Det kan vara halsfluss, hosta eller urinvägsbesvär. Sedan blir du plötsligt väldigt mycket sjukare. I många av de fall vi har haft så beskriver de drabbade att de känt sig sjukare än vad de någonsin gjort i sitt liv. Det är hög feber, skakfrossa. Man kanske kräks och har lös avföring. Det misstolkas ofta som magsjuka.

– Problemet är att symptomen inte är lika entydiga som vid till exempel stroke.

Så upptäcker du sepsis i tid – här är symptomen du ska uppmärksamma:

Sjukdomen har ett väldigt snabbt förlopp. På några timmar kan situationen bli väldigt allvarlig. Det innebär att det är viktigt att upptäcka det så tidigt som möjligt för att kunna häva förloppet.

Adam Linder förklarar att sepsis, eller blodförgiftning, handlar om att kroppens immunförsvar överreagerar på en infektion. Det innebär att blodkropparna som ska bekämpa dåliga bakterier vänder sig emot de egna blodkärlen som börjar läcka kraftigt. Och det innebär i sin tur att blodtrycket sjunker hastigt. Inget syre når då ut till armar, ben och kroppens inre organ. Det kan leda till organsvikt och akut amputation av lemmar för att rädda livet på patienten.

Hoppas på blodprov

En av bovarna i dramat är ett protein som finns i de vita blodkropparna. Det är också så man kan upptäcka sepsis i ett tidigt skede.
– Man kan mäta proteinet i ett blodprov och eftersom värdena är förhöjda flera timmar innan eventuella organskador så kan man sätta in behandling snabbt. Det handlar om antibiotika och eftersom blodkärlen läcker så måste man få upp blodtrycket.

Hur nära är man att ta fram ett sådant test?

– Det finns i stort sett tillgängligt. Vi har redan gjort flera studier på det och kan förhoppningsvis få det på banan under hösten 2018 eller tidig vår. Vi provar det i Lund först, sedan är ju tanken och förhoppningen att det ska sprida sig. Men det behövs mer satsningar på forskning inom sepsis, både för att hitta nya blodprov och nya bättre behandlingsalternativ.

Svår att förebygga

Enligt Sepsisfonden drabbas runt 40 000 svenskar per år av sjukdomen. Runt en femtedel, eller 5000 av dem, avlider.
Problemet är dock att få av de insjuknade, som senare avlidit, diagnosticerats med sepsis.

Kunskapen är skral trots att WHO, till exempel, lyft sjukdomen som ett globalt hälsoproblem, menar Adam Linder.
Och sjukdomen verkar slå urskiljningslöst.

– Det kan drabba vem som helst, säger Adam Linder och radar upp kända idrottsprofiler som Muhammad Ali, Pelé och svenska fotbollsspelaren Albin Ekdahl.
Alla har de drabbats av sepsis.

Sjukdomen är svår att förebygga. Man kan, vilket kan tyckas vara självklart, tvätta sår noggrant. Är man äldre kan man vaccinera sig emot lunginflammation och influensa.

Det kan finnas genetiska aspekter av sjukdomen men den kopplingen har ännu inte blivit utredd ordentligt, enligt Adam Linder.

– Det är viktigt att veta att sepsis finns. Det tror jag inte alla gör.

Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus och sepsisforskare

Adam Linder, överläkare vid infektionskliniken på Skånes Universitetssjukhus och sepsisforskare. Bild: Lars Owesson, Lunds Universitet

Text: Henrik Högström

Läs också:

Birgittas förkylning var sepsis – bara timmar kvar att leva

Föräldrar till sjuk 3-åring fick rådet att avvakta – barnet avled i sepsis

 


Kommentera

 

 
Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…