Annons

Annons

De här 11 sakerna ska du ALDRIG slänga i avloppet

Vad får man spola ner i avloppet? Varje vecka slängs fyra ton skräp i våra avlopp. Här listar vi vad som inte får hamna i avlopppet.

Kaffefilter

1. Sumpen kan blanda sig med stelnat fett som åkt ner i vasken och göra riktiga proppar. Allra värst är sump från kokkaffe. Lägg sumpen i soporna, i komposten eller som jordförbättring i trädgården. Sallad älskar sump, rosor likaså.

Läs också: Så återanvänder du kaffesumpen

Annons

2. Lite rått ägg i vasken är kanske inte så farligt, men häller du på varmt vatten får du omelett i vattenlåset. Att skölja med kallt vatten är en riskabel lösning. Om ägget stannar en bit ner i avloppsröret kan nästa omgång hett pastavatten få det att stelna. Släng i matavfallspåsen eller i vanliga soppåsen. Tycker du det blir rinnigt så kör det några sekunder i mikron innan du kastar ägget. Är det bara vitan du ska kasta, så frys in den istället. Lägg i en tättslutande burk. Tina i kylskåp. Gör maräng, mousse eller sufflé.

Läs också: 7 smarta saker du kan göra med gamla äggkartonger!

Gilla Året Runt på Facebook

3. Det kan verka självklart att man inte ska hälla stearin i avloppet men visst har du spolat ur gamla ljusstakar med hett vatten någon gång.
Tips! Lägg i stället ljusstakarna i en metallburk, häll på kokande vatten och låt svalna. Stearinet flyter upp och blir en kaka på ytan. Fiska upp och släng i avfallspåsen.

4. Stekfett, olja och annat fett täpper igen rören. Både fast och flytande fett stelnar i rören och hett vatten hjälper tyvärr inte. Förr eller senare svalnar mixen och proppen kan bli hård som sten.

Torka ur stekpannan innan du diskar med hushållspapper, häll fast fett i en burk så att det får stelna och häll tillbaka matolja från fritös i en tom plastflaska, t ex en petflaska. Lämna in flaska och burk på en återvinningsstationen eller lägg i påsen för restavfall, alltså din vanliga soppåse  hemma.

5. Rätt använda gör mediciner stor nytta för kroppen. Men om mediciner hamnar i naturen kan de göra skada. Vi konsumenter står för huvuddelen av medicinrester i avloppsvatten, cirka 95 procent. Hjälp till att skydda vår miljö genom att lämna in medicin som blivit över till apoteket.

Tips! Är du medlem kan du till och med få bonuspoäng på kundkortet för dina inlämnade mediciner. Finns bland annat på Kronans apotek. Hör med din egen apotekskedja. De delar även ut påsar som du kan samla ihop dina mediciner i.

6. Kasta i restavfallspåsen. Det kan bildas stora betongklumpar av kattsanden i rören och avloppsrören måste bytas. Det kan bli en dyr historia!

Läs också: 4 miljövänligare alternativ till vanlig kattsand

7. Tamponger och tops fastnar lätt i avloppsrören och skapar stopp. En snabb titt i avloppsreningsverkets rensgaller som fångar upp skräp, visar att tamponger och tops är bland våra vanligaste ting vi spolar ut i våra avlopp.

Tips! Ha alltid en praktisk pedalhink i badrummet så blir det enkelt att kasta allt där som inte hör hemma i avloppet.

8. Hushållspapper kanske låter som något som går bra att spola ner, men pappersfibrerna är helt annorlunda än i toalettpapper. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop, medan toalettpapper istället ska falla sönder när det spolas ner. Det kan därför lätt bli stopp i avloppet om du spolar ner hushållspapper.

9. Snus innehåller tungmetaller. Snus och cigaretter innehåller kadmium som när det spolas ner går rakt genom avloppsreningsverket och hamnar i vår natur.

Släng i restavfallspåsen. Den förbränns i fjärrvärmeverket som har reningsfilter mot utsläpp och där förbränningsresterna med tungmetaller tas om hand.

Läs också: Ann-Kristin, 78, håller gatorna fria från fimpar

10. Färgrester, lösningsmedel, oljor och kemikalier ska alltid lämnas på en återvinningscentral. De klassas alla som farligt avfall!

11. Att spola ner hår i vask eller dusch försöker vi undvika, men det är lika illa om du rensat borsten och spola ner långa hårstrån i toalettstolen. De kan nämligen trassla in sig i papper och orsaka stopp längre ner i avloppet. Släng i avfallshinken istället. En pedalhink är superpraktisk i badrummet – lätt att öppna och stänga med foten.

Läs också: Det snabbaste och enklaste sättet att rengöra en hårborste

Av Sofia Gerholm
Redigerad av Sanna Fogelberg
Foto: Shutterstock/IBL

Läs också:

Susannes miljövänliga grilltips: ”Tändvätska känns onödigt”

Miljonärens bästa spartips: ”Kasta inget!”

8 smarta sätt att använda äggskal


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…