Annons

Annons

Ät dig till en strålande hy!

Visst är det viktigt 
med bra krämer, men nyckeln till en fin hy ligger på tallriken, menar skönhets- och hälsoexperten Maria Ahlgren. Här är hennes bästa tips!

Det här ska du äta för att få fin hy

Bra hudkrämer i all ära, men även det vi äter har stor effekt på hur huden mår – både i dag och i framtiden.
– Ofta lägger vi allt hopp i krämburken när minst lika mycket kraft finns hemma i kastrullen, menar Maria Ahlgren, författare till boken ”Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån” .
Lite tillspetsat handlar boken om att ”äta sin hudvård”.
– Det vi stoppar i oss påverkar huden som är kroppens största organ och skyltfönster. Det är egentligen självklart, men ganska bortglömt. Jag har tagit fram 
85 recept som gör det enkelt – och supergott – att äta sin hudvård varje dag. Beautyfood är, precis som namnet antyder, mat som ger huden och håret de bästa förutsättningarna inifrån att vara i högform.

Hjälp huden att skydda sig

Enligt Maria vänder sig boken till alla som vill äta god mat – och ha en fin hy.
– Vår moderna livsstil bjuder på en daglig cocktail av skönhetssabotörer som utmanar hudens hälsa, bland annat fria radikaler från luftföroreningar och kontorsapparater, stress, sol och snabbmat. Med ”beautyfood” kan vi hjälpa huden att montera upp ett inre försvar mot skadliga processer och hjälpa återhämtningen på traven, det vill säga bygga in de effekter som hudvårdsprodukter lovar, fast inne i kroppen. Nu tycker jag inte att vi ska vara rädda för att åldras, men oavsett var vi är 
i livet så vill vi ju se fräscha och pigga ut.

Ät färgglatt

Men hur ska man då äta för att få en fin hud?
– I korta drag handlar det om att äta färgglatt och varierat med mycket grönt, fibrer och nyttiga fetter. Basen är grön med tillägg av fisk och ägg, som är fantastisk skönhetsmat. Hemligheten är att äta varierat. Då får du i dig alla näringsämnen din skönhet behöver och det skapas häftiga synergieffekter i kroppen. Skönhetsmat är varken krångligt, tråkigt, exotiskt eller dyrt – det är hel och ren mat som får hela kroppen att må bättre.

Annons

Vad ska man undvika?
– Socker är en riktig skönhetssabotör som både snabbar på hudens åldrande och förvärrar tillstånd som akne och eksem. Som lösgodisfantast önskar jag att det inte vore sant, men tyvärr! Jag har atopiska eksem och får dessutom lätt finnar och märker snabbt på huden om lördagsgodiset blivit lite väl frekvent. Lyckligtvis finns bra substitut när suget sätter in.
Maria poängterar också att man ska fokusera mer på vad man lägger till än vad man väljer bort.
– Förbud gör ingen glad. Jag vill snarare peppa att göra bättre val med strålande hud och starkare hår och naglar som morot!

Ät mer av

● Frukt och grönt
● Fibrer
● Nyttiga fetter
● Fisk
● Ägg

Undvik

● Raffinerat socker
● Hårt tillagad mat
● För mycket sol
● För mycket stress

Av Celia Stahl 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs också:

8 sätt att bli av med dina finnar

7 sätt att använda honung som kroppsvård

9 oväntade saker du kan använda vaselin till


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…