Annons

Annons

Det här ska du fynda nu!

Vill du veta vad du ska satsa på nu – innan priserna på antikmarknaden börjar stiga? Här ger antikexperten Pontus Silfverstolpe sina bästa tips.

Pontus Silverstolpe

Antikexperten Pontus Silfverstolpe fotograferad på Rehns antikhandel i Stockholm. Foto: Kristian Pohl

Den viktigaste trenden under de kommande 20-30 åren är hållbarhet och återanvändning. Den unga generationen kommer att inreda sina nya hem med gamla möbler och därför blir det allt viktigare med kvalitet.
Det tror Pontus Silfverstolpe, antikexpert och TV-profil. Han har grundat sajten Barnebys, en söktjänst som samlar alla auktioner som finns med katalog på Internet och har bra koll på antikmarknaden.
– På auktionsfirmorna har försäljningen ökat de senaste året och priserna på många föremål har gått upp dramatiskt, vilket delvis beror på att utländska köpare har fått upp ögonen för antikviteter i Sverige och svensk design. Man brukar säga att varje ny budgivare får priset att öka med 30 procent, varför auktionshusen är beroende av många budgivare, berättar Pontus.
Här tipsar han om vilka framtida trender han tror att vi kommer att få se.

Annons
Buk703882

En skånsk åkdyna i flamskväv med blommor, vaser och människor, från 1800-talet. 11 500 kr, Bukowskis market.

Hantverk
Det är populärt bland yngre att ”göra själv” – brygga öl, baka bröd, tälja, sticka, virka och brodera. Det kommer att medföra att vi börjar värdesätta saker som tagit tid att tillverka – och håller god kvalitet. Den trenden kommer att synas inom alla antikens områden. Gamla linnehanddukar, välgjorda möbler och vackert målade allmogesaker blir återigen uppskattade efter förtjänst!

SA servis_2

71 delar av servisen Allmoge, Gustavsberg. Stockholms auktionsverk.

Fina dukningar
Under många år har vi kostat på våra kök och utrustningen i köket – nu vill vi också kunna duka med stil.
– Både porslins- och glasserviser har länge varit väldigt billiga. Man kan få en hel servis för 2 000–4 000 kr och det blir väldigt fint att duka med. Vill man ha stiliga bestick som passar till och tycker att silver är dyrt kan man satsa på nysilver i stället. De går att diska i maskin och om försilvringen nöts bort går det att försilvra om besticken eller till och med köpa nya, säger Pontus.

SA138072

Ett parti bestick i nysilver, bland annat, modellen Vasakärven. 600 kr, Stockholms auktionsverk.

– Jag tror att de yngre generationerna börjar bli mer beredda att ta hand om sina saker och vårda dem. De kommer inte att vilja köpa, slita och slänga på samma sätt som tidigare generationer har gjort. Därför kommer priserna på serviser och bestick snart att börja stiga.

Buk395845

Grammofon från 1900-talets början med tratt i rosa plåt. 1 900 kr, Bukowskis market.

Små rum med myskänsla
Efter trenden med öppna rum, där väggar slagits ut kommer vi att vilja ha mindre rum igen. Och rummen ska ha olika funktioner – som bibliotek för böckerna och datorn och musikrum att spela instrument eller lyssna på musik i, säger Pontus.
Det kommer att göra att vissa möbler blir eftertraktade, som bokskåp och sybord.

Buk696448

Bokskåp i senempir från 1800-talets mitt. Mahogny med rikt skuren dekor. 7  500 kr, Bukowskis market.

Färger och mörkare möbler
– När väggar och textilier får mer färg kommer träslaget mahogny att kontrastera fint mot färgerna. Mahognymöbler är så fruktansvärt billiga nu att priserna snart måste vända uppåt, menar Pontus.
Inredningen kommer också att bli mer ombonad och möblerna bekvämare.

Buk720804

En målad allmogekista från tidigt 1800-tal med två lådor och beslag av smide. 750 kr, Bukowskis market.

Allmoge
Mönster från skånska åkdynor syns redan i modet, på kläderna som visas på catwalken i Paris eller Milano.
– Allmoge är undervärderat idag, men kommer att bli efterfrågat av utländska köpare vilket får priserna att stiga.

Bukmatta

Mattan Grön äng i rölakan, Märta Måås-Fjetterström, komponerad 1928, tillverkad före 1942. 51 450 kr, Bukowskis moderna.

Textilier
Inget är bättre än gardiner, dukar och mattor för att skapa en ombonad och mysig känsla.
– Mattor formgivna av Märta Måås Fjätterström klubbas redan nu för flera hundratusentals kronor på auktion här, fraktas sedan till USA och säljs för uppåt miljonen där!

Buk710673

Collier och armband med granater och pärlor i originaletui. 4 400 kr, Bukowskis market.

Smycken
Intresset för smycken kommer bara att öka och få priserna att stiga. En orsak är att det kommer att vara en stor smyckeutställning i vår som kommer att bidra till att fler får upp ögonen för smycken, men framför allt så vill man ha unika smycken av fin kvalitet, vilket man kan få om man köper begagnat.

9738319_fullscreen

Hängsmycke i sterling sivler och akryl, formgivet av Björn Weckström för Lapponia 1987. Återropat, Bukowskis market.

Särskilt moderna smycken med attityd kommer att bli mer populära. Det beror på att det inte längre är män som köper smycken i present till kvinnor. Idag köper kvinnorna smycken själv och då ska de symbolisera något annat och får gärna vara modernare formgivning som Wiven Nilsson och Björn Weckström som, bland annat, gjorde smycken för finska Lapponia.

Pontus Silverstolpe

Bokskåp kommer att öka i värde. De kan användas även i syrum och musikrum och inte bara i bibliotek. Bokskåp tillverkat av NK:s verkstäder i St Petersburg kring sekelskiftet 1900. 55 000 kr, på Rehns antikhandel i Stockholm. Foto: Kristian Pohl

Av Johanne Ländin Foto: Kristian Pohl, respektive auktionshus

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…