Annons

Annons

Det här visste du (kanske) inte om midsommaren

Midsommarfirandet är en av våra mest älskade traditioner – trots att kyrkan genom århundradena förbjudit både majstänger och midsommarvakor. Än så länge har försöken fallit platt, så passa på och njut av det svenskaste vi har: en riktigt glad midsommar!

midsommarstång dans folkdräkt

Dans runt stången – en folkkär sommartradition.

Mat & potatis 1. Badhotellet i Mölle var först med att servera färskpotatis till midsommar. Då, i slutet av 1800-talet, betraktades potatis som bondsk mat, men det hindrade inte hotellets förnäma gäster från att ta för sig av de nyplockade läckerheterna.

Annons

LÄS OCKSÅ: Så maxar du färskpotatisen

Mat & potatis 2. Standardmenyn sill, potatis och jordgubbar växte fram under 1900-talet, men även tidigare var det viktigt att midsommarmaten var extra festlig. Fisk, kött eller fläsk åt de som hade råd. För övriga var filbunke eller vitgröt – kokad på mjölk i stället för vatten – ofta kalasmaten nummer ett.

Gilla Året Runt på Facebook

LÄS OCKSÅ: Supertricket så skrubbar du färskpotatis

Sex & samlevnad. ”Midsommarnatten är inte lång, men sätter sju och sjuttio vaggor i gång”, lyder ett gammalt talesätt – och midsommarens erotiska undertoner är svåra att missa. Ringdansen och lekarna var ett sätt för ungdomar att lära känna varandra och ibland gick det hett till. Enligt folktron hedrade man fruktbarhetsguden Frej genom att ha sex i gräset, en tradition som många satte särskilt värde på.

Nyuppfunnen tradition. Själva nationalsymbolen för midsommarfirandet, ”Små grodorna”, är ingen nedärvd folkvisa utan bygger på en fransk militärmarsch. Den svenska texten skrevs troligen i början av 1900-talet av ett gäng allmogeentusiaster utanför Göteborg, som brann för att bevara det gamla bondesamhället. De lärde ut slöjd och ålderdomliga lekar, men skapade även nya att användas i pedagogisk verksamhet.

Ombytliga vädergudar. Landets hittills soligaste midsommar firades antagligen 1935, med temperaturrekordet 35 grader i Sveg. 1987, däremot, dansades det nog mest inomhus – åtminstone i Norrland där kvicksilvret på vissa ställen sjönk ända ner till nollstrecket.

En förtrollad natt. Midsommaraftonen ansågs full av magi och övernaturliga väsen. Månens strålar kunde leda till nedgrävda skatter, bäckarnas vatten förvandlades till vin och daggen kunde användas som jäst i brödbaket. Rullade man sig dessutom naken i den blev man fri från allehanda sjukdomar. Mer blygsamma kunde i stället spara midsommarkransen och lägga den i julbadet för samma effekt.

Chans till romans. Knepet att placera blommor under huvudkudden för att drömma om sin tillkommande känner de flesta till. Men för kärlekstörstande finns det gott om andra beprövade trick att ta till just vid midsommar:
– Salta på gröten. Kanske dyker din tillkommande upp i drömmen för att släcka din törst.
– Sitt bak-och-fram på stolen och ät strömming så visar sig kärleken om natten.
– Offra en slant i brunnen eller gå nio varv motsols runt en källa i skogen. Spana efter din blivande partners spegelbild i vattnet.
– Vaka vid en vägkorsning och lyssna noga. Med lite tur hör du ledtrådar om framtiden.

LÄS OCKSÅ: Sju sorters blommor till midsommarnatten

Härligt, härligt men farlig, farligt. Pioner skulle man akta sig för. Enligt folktron fanns det kräfta (cancer) i blomman, och det var viktigt att inte lukta på den. Ibland täcktes blommorna för säkerhets skull över med pappersstrutar.

Lövprytt. Majstången lär ha kommit till Sverige från Tyskland under medeltiden. Själva ordet majstång härstammar troligen från ordet ”maja” som betyder ”smycka med löv”. Ibland pryddes även åkrarna med löv för att skydda grödorna från missväxt.

Maxa midsommaren. Du som inte kan få nog av ringdans, fiolspelande och tre små gummor – res till Dalarna! Här firas midsommaren under minst en vecka varje år, och varje gård med självaktning reser sin egen stång och har sina egna traditioner. Glöm inte folkdräkten – ofta fungerar den som gratis inträdesbiljett.

Hemlängtan? Även utlandssvenskar kan få sin dos av traditionell midsommar. I New York firas varje år på präktigt svenskt vis med fiolspelande, folkdans och svenska delikatesser i Battery Park. Svensk midsommar anordnas även bland annat i London, Peking, Moskva, San Francisco, Los Angeles, Aten, Luxemburg, Bern, Costa del Sol, Paris och Berlin.

Av Anna Lundegårdh Foto Sjöberg bild


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…