Annons

Annons

Det sa klick vid grönsaksdisken!

Deras blickar möttes över rotfrukterna. Mitt i mataffären blev Sonja och Hans blixtförälskade. Efter bara några månader flyttade de ihop och i somras kröntes familjelyckan med en liten kärleksbaby.

Sonja, Hans och lilla Lisen

Sonja, Hans och lilla Lisen

Hemma hos Sonja Mbarek, 36, och Hans Sandeberg, 66, i deras mysiga lägenhet mitt i Lomma, bjuds det på kaffe i det nyrenoverade köket.
Att möta det förälskade paret och få ta del av deras livshistorier är en sann glädje. Det de berättar är gripande och det förunderliga är att de verkar vara så lika varandra, trots den stora åldersskillnaden.
– Redan när jag träffade Sonja allra första gången, var det som att vi hade telepati mellan oss, säger Hans och stryker Sonja ömt över armen.
Innan vi fördjupar oss i Hans och Sonjas kärlekshistoria, bör man veta lite om deras bakgrund.
Hans är, som han säger själv, ”en gammal IT-kille”, med praktiskt handlag. Sitt sista jobb, som fixare inom kommunen, fick han lämna abrupt då han 2009 drabbades av en blodpropp i aortan.
– Jag satt hemma i TV-soffan, då det plötsligt kändes som om jag satt på min ryggrad, berättar Hans.
Det blev ambulans till sjukhuset, där Hans blev kvar i tio veckor. Därefter väntade en tids rehab och när Hans väl var hemma igen satt han i rullstol med kallbrand i vänsterfoten.
– Tack vare att jag var så vältränad lyckades jag så småningom ta mig tillbaka. Jag tävlingssimmade som yngre och jag gillar att motionera.
Hans var snart uppe på benen igen och han började träna på att gå med rullator. Vänsterfoten, som läkarna ville amputera, är i dag helt återställd.

Jag cyklade hem, med halva kroppen förlamad

Medan Hans berättar, inflikar Sonja hur viktigt det var att Hans hade bra kondition då olyckan inträffade.
Detsamma kan sägas om Sonja, som bara var 23 år gammal då hon drabbades av en stroke i hjärnan.
– Jag hade haft svår huvudvärk under några dagar, utan att göra någonting åt saken.
– Det kanske var dumt, för mitt under ett träningspass på Friskis & Svettis hörde jag plötsligt hur det smällde till i huvudet.
Sonja förstod inte vad som var på väg att hända, så i stället för att be om hjälp, försökte hon hänga med i rörelserna.
– Till slut släpade jag mig ut ur träningssalen och satte mig på en bänk i omklädningsrummet. Sedan cyklade jag hem, med halva kroppen förlamad.
När Sonja kommit hem insåg hon att något var väldigt fel. Hon kontaktade en vän, vars pappa är läkare, och blev uppmanad att ringa efter en ambulans.
– Min högra sida var förlamad och jag hade talsvårigheter. Jag kunde varken läsa eller skriva, säger Sonja.
Läkarna berättade att stroken förmodligen berodde på att Sonja två månader tidigare hade bytt p-piller. Dessutom hade Sonja under en tid levt under stark stress, sedan hennes äldre bror tragiskt hade gått bort.

Annons

När stroken drabbade Sonja var hon student i Uppsala. Hon läste till civilingenjör och jobbade extra som sjukvårdsbiträde.
När Sonja påbörjade den långa vägen tillbaka till ett vanligt liv, var hon tacksam över att hon var så vältränad.
– På den tiden var jag en riktig fotbollstjej och jag sprang minst en mil i veckan, berättar hon.
Studierna var Sonja dock tvungen att avbryta. I stället fick hon kämpa med att återfå talförmågan.
Sonja är till hälften tunisier och hon pratar många språk – förutom svenska, även engelska, arabiska och franska.
I dag är hon så gott som helt återställd vad gäller både tal och skrift.
Två år efter olyckan bestämde sig Sonja för att flytta tillbaka till Lomma i Skåne, för att komma närmare sina föräldrar.

Sonja Mbarek och Hans Sandeberg

Sonja Mbarek och Hans Sandeberg

Så är vi framme vid den speciella dag, då kärleken slog ner vid grönsaksdisken på Coop i Lomma …
En eftermiddag kom Sonja på att hon ville laga oxbringa. Hon älskar att laga mat, så hon gav sig av till affären för att handla de ingredienser som behövdes till kvällens måltid.
Nu vill Hans komma till tals! Han ser sprickfärdig ut av längtan, efter att få berätta hur han mötte sin älskade Sonja.
– Jag fick syn på Sonja, när hon stod och pratade med butikspersonalen. Jag förstod att samtalet handlade om vad som passar att äta ihop med oxbringa och det gjorde mig nyfiken.
I Hans egen kundvagn låg nämligen en kålrot, några potatisar och morötter, som skulle bli till rotmos. Tanken var att han skulle köpa sig – en oxbringa.
– När Sonja vände sig om mot mig och jag mötte hennes blick, fastnade mina ögon i hennes. Vi kunde knappt slita ögonen ifrån varandra, berättar Hans.
Sonja intygar:
– Ja, jag blev kär vid första ögonkastet. Jag trodde att sådant bara hände på film!

Sonja och Hans började prata med varandra och innan de lämnade affären hade de bytt både telefonnummer och mejladresser. Och så hade Sonja fått en liten kram.
– Vi brukar säga att vi blev ihop redan den dagen, säger Hans.
– Det kändes obegripligt härligt och efter den stunden har kärleken bara växt. Det är helt underbart.
Redan dagen därpå bjöd Sonja hem Hans till sig. De delade på en ostbricka och paret berättar i munnen på varandra hur mysigt och trevligt det var.

Tre månader senare flyttade Hans in hos Sonja.
– Sonja och jag är så lika varandra. Jag vet ofta vad Sonja ska säga innan hon ens har börjat prata, säger Hans.
– Ja, vi är lika pratiga och öppna båda två, vi är inte rädda för att göra bort oss. Och så älskar vi att laga mat ihop, inflikar Sonja.
Nyårsafton förra året blev extra festlig för paret. Det var då Sonja och Hans fick veta att det växte ett litet kärleksbarn i Sonjas mage.
Och i slutet av juli i år kom lilla Lisen till världen.

Hans och Sonja på promenad

Hans och Sonja på promenad

– Ett underverk! Jag är så lycklig. Jag lever med en man som förstår mig så fantastiskt bra, jag kan berätta allt för honom, säger Sonja.
Hans får slutordet:
– Min kärlek till Sonja är vansinnigt stor. Vår gemenskap och vårt sätt att tänka så lika, gör att vi hör ihop. Att det skiljer 30 år mellan oss har jag för länge sedan kommit över.

Av Kersti Hilding Hansen Foto: Stefan Lindblom

LÄS OCKSÅ: Vi gifte oss i ett bombregn


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…