Annons

Annons

Din katt kan bli en hjälte – låt den bli blodgivare

Katterna Nisse, Speedy och Spinn är inte bara charmörer – de är blodgivare också. – Om mina katter skulle behöva blod vill jag att det ska finnas. Därför vill jag vara med och hjälpa till, säger matte Katarina Nilsson.

Låt din katt bli blodgivare

Vi träffas hemma i Katarinas vackra, röda tegelhus i Billesholm i Skåne. Hon är en verklig kattmänniska med sex innekatter – Sigge, Kis, Speedy, Nisse, Spinn och Sessan – och tre utekatter. Eller det är ju fler som kommer dit och äter men tre är alltid där. Hela huset andas katt från dörrmattan med kattmotiv till kattavlor på väggarna, små kattporslinsfigurer och kattmagneter på kylen.
– Jag har alltid älskar katter och min första katt – Gizmo – fick jag på sommarlovet efter nian. Det glömmer jag aldrig! Och när jag gick på gymnasiet i Nässjö åkte hon med mig dit i veckorna, säger hon och ger Nisse och Speedy lite kattmat.

Annons

Innan Katarina, 42 år, fick en egen katt att rå om var hon som liten jämt hos sin farmor och farfar som hade en gård och pysslade om deras katter så fort hon hade tid.
Det är Speedy, Nisse och Spinn som är blodgivarhjältarna. De tappas på 43 milliliter blod var tredje månad på Helsingsborgs djursjukhus som startade landets första blodbank 1999.
– Det tar ett par timmar. De får lugnande, sedan tar de ett blodtest från benet och kollar att allt är okej med blodet och efter det sövs de, rakas och tappas på blod från halsvenen. Sedan får de stanna kvar några timmar för observation. Det märks överhuvudtaget inte att de har gett blod efteråt. Allt är på kattens premisser. Sessan som var min första blodgivarkatt ville inte bli stucken i benet sista gången och då slutade vi direkt.

LÄS OCKSÅ: Hos Marita får hemlösa katter mat och kärlek

Hälsokontroller i stället för pengar

Katarina får ingen ekonomisk ersättning men däremot får katterna en ordentlig hälsokontroll, koll av tänder, ögon och öron plus vaccinationer, fästingmedel och en rejäl säck med kattmat.
– Det var så man upptäckte att Sigge hade ett blåsljud på hjärtat så han får inte ge blod eftersom man inte vågar söva honom.
Den vanligaste kattblodgruppen är B och två av Katarinas katter har A som är mer ovanligt och eftersökt.
– Jag var mycket på djursjukhuset i Helsingborg med min katt Bus och det var i den vevan som jag fick reda på att det fanns en kattblodbank. Eftersom jag själv är blodgivare tyckte jag det var självklart att de skulle bli det. Om mina katter skulle behöva blod vill jag ju att det ska finnas blod och då måste man ju ge om man kan tycker jag.

Katarina lyser av kärlek när hon berättar om sina telningar och hela huset är anpassat för dem. Klätterställningar i alla former, kryptunnlar i alla möjliga storlekar, små viloplatser och massor med leksaker. Och alla katter har sin egen kattlåda, sin egen matskål och transportbur.
– Jag rensar kattlådorna tre gånger om dagen, städar huset tre gånger i veckan och det luktar inte katt i huset, säger hon.
Och det gör det verkligen inte. De vita sofforna saknar helt klösmärken och katterna ligger nöjda på klätterställningen. Ja förutom när Nisse och Speedy småbrottas ett tag. Nisse kan konsten att hoppa skyhögt om man håller en vippig leksak över honom och det är också han som har högst rang.
– Eftersom de är innekatter vill jag att alla deras sinnen ska stimuleras. De har dessutom en stor inhägnad utomhusbur med tak men när de inte är där tar jag in björkkvistar som de får undersöka och är det något de fullständigt älskar så är det kartonger. De leker med dem, sover i dem och äter dem också, säger hon med ett skratt.

Låt din katt bli blodgivare

Viktigt med kattvänligt hem

Sigge och Nisse som är födda 2013 och Spinn och Speedy 2014 har samma mamma – Sotan – och är alla vackert orangefärgade. Sotan kom från ingenstans för tre år sedan och Katarina vet inte var hon hör hemma. Hon har efterlyst ägarna med lappar och på Facebook men inte fått något napp så Sotan blev kvar.
– De är från två kullar så de har olika pappor. Jag ordnade ett annat hem åt Nisse men det gick bara inte – han saknade sin bror för mycket. Han var borta tre dagar innan jag tog hem honom igen. Du skulle ha sett när de sågs igen. De bara låg och mös med varandra som en stor boll. Det verkligen märktes att de hade längtat efter varandra, säger Katarina.

Katterna får mat sex gånger om dagen och maten står aldrig framme.
– De äter bara torrfoder och om jag häller upp för mycket så går Nisse och tömmer alla skålarna. Han har inga hämningar – råkar man lämna en bulle på bordet är den borta i ett nafs. Men ger man lite flera gånger om dagen slurpar alla i sig maten med en gång.

En vanlig kväll är det tv som gäller.
– De kommer med en gång om jag sätter mig i soffan och lägger sig på mina ben om jag har fötterna på fotpallen, säger hon och ger Speedy en smekning. Och när jag har migrän kommer de direkt och stannar hos mig.
– Katter är underbara djur men läs på ordentligt innan du skaffar katt och se till att hemmet är kattvänligt med tillräcklig reviryta, ta bort giftiga växter och skaffa åtminstone två katter så de har sällskap av varandra. Många skaffar katt på människans villkor som en sak man tar fram när den ska visas upp eller om man vill gosa. Det är helt fel inställning.
Sonen älskar också katterna

LÄS OCKSÅ: Vår kattexpert, Susanne Hellman Holmström tipsar om katter

Katarina arbetar som administratör på Husvagnsdepån och lever ensam med sonen Jesper, 14 år, och sina älskade katter.
– Jag frågade honom om vi kunde ha sex innekatter när det var tal om att ta Spinn och Speedy och han tittade lite undrande på mig och sa nja. Men i dag är han är lika förtjust i dem som jag. Nisse sover alltid i hans säng och Kis i en fåfölj på hans rum. Och Sigge har sin givna plats vid sidan om min huvudkudde.
Precis när vi ska gå kommer Jesper hem från skolan och ropar direkt hej till Nisse som kommer till honom.
Och det är Nisse som är på tur att ge blod nästa gång. Katarina väntar på att de ringer vilken dag som helst.
– Det känns bra att kunna göra en insats. En annan dag är det mina katter som behöver den hjälpen och då vill jag inte höra att det inte finns något blod.

Kan din katt bli blodgivare? Ja, om katten

– Är under 5 år.
– Är frisk.
–  Inte har varit dräktig.
–  Är innekatt.
– Är vaccinerad och avmaskad.
Kontakta ditt djursjukhus för mer information.

Av Birgitta Forssell
Foto Stefan Lindblom


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…