Annons

Annons

Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

Vita fläckar på huden? Det kan vara den bråkiga svampinfektionen Pityriasis versicolor som ställer till det!

Bild: IBL

En fläckfri hud är få förunnad, och särskilt under sommarmånaderna kan både ljusa och mörka pigmentförändringar visa sig tydligare än annars. Fräknar och mörka solfläckar beror på en ökning av pigmentet melanin i huden, medan ljusa fläckar ofta kopplas till brist på det samma.

Annons

Men det finns ett undantag, när de ljusa fläckarna blir många och sammanhängande kan det bero på svampinfektionen Pityriasis – eller Tinea versicolor.

Det är en ofarlig men relativt vanlig åkomma som beror på en överproduktion av jästsvampen Malassezia. Svampen finns naturligt på huden, särskilt i hårbottnen, och smittar inte. Däremot måste den behandlas med svampdödande medel för att försvinna.

Behandlas med selen

Det är extra vanligt att barn och unga vuxna drabbas av utslagen, som inte kliar eller ger andra besvär än att vara kosmetiskt störande. Vanligen drabbas bröst, rygg, armar och ben eller andra partier som utsätt mycket för sol. Fuktigt klimat och hormonella förändringar är faktorer som ökar risken att drabbas, även personer som svettas mycket och därmed ofta är fuktiga på huden är i riskzonen.

Det gäller att ha tålamod när svampen ska behandlas. Att smörja in utsatta partier med svampdödande schampo är ett vanligt tips.

Tänk då på att produkten måste innehålla selen för att svampen ska slås ut och att låta schampot verka minst fem minuter innan det tvättas bort. Behandlingen måste upprepas dagligen under minst 2-3 veckor.

Fläckarna på huden kan dröja kvar längre, trots att svampen är borta, eftersom det tar tid för huden att få tillbaka sitt naturliga pigment.

Om du misstänker att du har pityriasis versikolor kan du kontakta en vårdcentral eller ringa sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Text: Jennie Sandberg

Källor: Landstinget, huden.se, Netdoktor

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Här är maten som ger dig 
naturligt solskydd!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…