Annons

Annons

Djupavslappning hjälpte Napolion att sova gott utan mardrömmar

Napolion Carlqvist, 14, hade mardrömmar och började gå i sömnen. Hans föräldrar fick lugna honom varje natt. Nu sover han gott igen – tack vare djupavslappning.

Mardrömmarna började komma när Napolion Carlqvist var 10 år, 
efter en resa till nöjesfältet Bakken i Danmark.
– Efter det drömde jag nästan varje natt att jag åkte karusell. Jag gick upp ur sängen och gick runt runt i cirklar i sömnen. Mamma och pappa fick ta med mig till sängen. Ofta blev jag rädd, jag kunde få panik och bli helt kallsvettig. På morgnarna var jag ofta trött och ingen visste hur man skulle göra för att hjälpa mig,
Napolion, 14, bor i Höör med mamma, pappa och sina sex syskon.
– På min skola hade jag en kompis vars storasyster hade fått hjälp med oro och 
andra problem hos en terapeut som arbetade med barn och ungdomar. Det var hennes föräldrar som rekommenderade Laila.
Napolions mamma kontaktade terapeuten Laila Johnsson-Lindgren och bokade tid åt Napolion. När han kom dit började hon med att gå igenom hans problem med honom.
– Sedan fick jag lägga mig på britsen, hon hade en massa fina glaskulor hängande i taket och jag fick själv bestämma vad varje kula betydde. Laila förklarade att jag kunde ”ladda” kulorna med olika kvaliteter, som till exempel fantasi, mod och lugn.

Problemen försvann direkt

Medan Napolion blundade vägledde hon honom ner till en magisk undervattensvärld.
– Jag fick föreställa mig att jag simmade in i en grotta där det stod en stor tv-skärm. Jag fick fantisera att jag hade en fjärrkontroll i handen som jag kunde styra filmen på skärmen med. På tv:n kunde jag se hur karusellen snurrade runt runt. Jag såg hela situationen från Bakken och kände hur den påverkade mig inuti.
Laila instruerade Napolion att ta upp fjärrkontrollen och sedan sa hon: ”Tryck nu på pausknappen, så slutar karusellen.”
– Och när jag gjorde det så stannade filmen. Sedan fick jag berätta vad jag hade behövt där på nöjesfältet när allt snurrade, vilka egenskaper och känslor. Därefter fick jag fylla de där magiska glaskulorna med just detta och andas in alla dessa goda känslor.
Nästa steg var att Napolion fick trycka på ”playknappen” så att filmen snurrade igång och se hur annorlunda han nu kunde hantera karusellupplevelsen och hela situationen.
– Det kändes jättemycket i magen, men det var lugnt och skönt!
Efter det fick jag också prata med mig själv i filmen, Napolion på tv-skärmen, och han berättade precis vad och hur jag skulle göra för att bli fri från mina sömnproblem. Då vände allt.

Även pappa Ronny fick hjälp

Napolions sömnproblem slutade redan 
efter det första behandlingstillfället, men han fick ändå gå till Laila fem gånger till för att få ordentlig ordning på sina besvär.
– Jag var väldigt arg inom mig. Jag var så arg att jag hade ont i magen.
Läkarna som tidigare undersökt Napolion hade förklarat att han hade fått magkatarr.
– Men hos Laila fick jag hjälp. Hon 
satte akupunkturnålar och små plåster med metallkulor i öronen på speciella akupunkturpunkter. Sedan pratade vi och gick igenom var ilskan kom ifrån.
Det hjälpte. Napolion blev lugnare, mådde bättre och bättre och efter ett par månader var även magkatarren borta.
Ibland återkom det onda i magen, men då bokades en ny tid hos Laila.
– Det hjälpte direkt, säger pappa Ronny.
– Såklart var vi som föräldrar oroliga för Napolions hälsa då sjukvården inte hade någon hjälp att ge, stunder kände vi kände vi oss helt maktlösa. Men tack vare kontakten med terapeuten har allt fallit för plats, för hela familjen.
Även pappa Ronny har fått hjälp. Han gick in i väggen för två år sedan och blev långtidssjukskriven, men efter att Napolion hade fått hjälp var även Ronny redo att 
prova Lailas behandlingstekniker.
– Jag trodde ju inte riktigt på det från början, men jag fick behandling, både
healing och akupunktur och allt annat som hon gjorde. Det riktigt sprakade i öronen och efteråt kände jag mig helt rensad i huvudet, säger Ronny som driver ett eget 
företag i måleribranschen.
– Precis som Napolion har jag fått lära mig att ha fasta rutiner, annars brakar jag ihop. Förut jobbade jag jämt, hade på sin höjd en halv dag ledigt per vecka. Jag skulle ha kontroll över allt. Men jag har lugnat mig nu och lärt mig att säga nej när det blir för mycket.
Napolion har inte haft känning av magkatarren på länge. Han går nu i åttonde klass och favoritämnena är matte, hemkunskap, naturorienterade ämnen och träslöjd.
– Min framtidsplan är att bli flygplanstekniker, ler Napolion.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Laila Johnsson-Lindgren behandlade Napolion och hans pappa med djupavslappning.

Passar för både barn och vuxna

Laila Johnsson-Lindgren är undersköterska, specialpedagog och helhetsterapeut. Hon har utvecklat en holistisk behandlingsform för barn och ungdomar med olika problem och diagnoser. Där kombineras västerländsk vetenskaplig skolmedicin med alternativa och komplementära metoder, till exempel akupunktur, stresshantering, mindfulness/meditation/avslappning, visualisering, färg- och bildterapi och stödjande samtal.

Hon behandlar neuro-psykologiska-sociala diagnoser (adhd, add, autism, asperger och så vidare) samt beroenden och missbruksproblem, men även fysiska åkommor.
– För att hjälpa Napolion använde jag mig av en kombination av alla mina metoder, ett behandlingsprogram som jag under flera år har tagit fram. Han hade lite svårt för att hålla ihop sig själv och ville ibland dra sig undan, något som de flesta barn och ungdomar behöver göra då vi i dag lever i en värld med en väldigt hög puls.
– Jag ledsagade honom med ord ner till ett lugnt och avslappnat tillstånd, där hjärnfrekvensen sänks. Man kan likna det vid hypnos, men man är vid fullt medvetande hela tiden.

När man är så avslappnad kommer man lättare i kontakt med sitt undermedvetna. Det är här vi får tillgång till våra känslor, samtidigt får vi också kontakt med det övermedvetna där logiskt tänkande och känslor inte längre styr. Där har vi tillgång till all kunskap om oss själva och vi kan hitta orsakerna till våra problem. Där får vi också tillgång till svaren och åtgärderna som krävs.
– Vi har alla samma förmåga att göra detta oavsett om vi är 7, 37 eller 77 år, förklarar Laila.

Napolion fick dessutom akupunktur, både med nålar och kulplåster, för magproblemen. Dessutom fick han minska på vitt socker och kolsyrade drycker. I stället fick han dricka specialbehandlat alkaliskt vatten som har en omstrukturerad molekylsammansättning som gör det mer lättupptagligt.
– Jag har samarbetat med flera olika läkare genom åren, bland andra psykiatrikern Jens Frydenlund i Danmark och dr Michael Smith som är psykiatriker 
och specialist i akupunktur i USA. De hade stora framgångar med att behandla barn och vuxna med bland annat adhd med Nada öronakupunktur. Behovet 
av mediciner sjönk dramatiskt. Denna metod har jag också använt på patienter och lärt ut till behandlingspersonal här i Sverige med mycket goda resultat. Behandlingen hade positiv effekt på de flesta redan efter sex veckor och efterhand kunde flertalet helt klara sin vardag utan medicinering.
Laila drev sin egen praktik under mer än 15 år, där hon bland annat arbetade mot kommuner, BUP och HSB-boenden. 2015 lämnade hon över behandlingsdelen till sin kollega, Viktoria Ingemarsson i Höör. I dag utbildar Laila Johnsson-Lindgren vård- och skolpersonal tillsammans med Viktoria som också gått den tvååriga helhetsterapeututbildning som Laila skapat.■

Text: Stina Helmersson
Foto: Ewa Stackelberg

Läs också:

10 tips för dig med sömnproblem

Sömnforskaren: Så räknar du ut din sömncykel

Sandra lider av sömnparalys: På natten kommer en hotfull vålnad in i rummet


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…