Annons

Annons

Lili Päivärinta: Djuren är som barnen jag inte fick

Lili Päivärinta väntade tvillingar men gjorde abort: Hon slog genom med dunder och brak med sin syster Susie 1987. Efter sex hysteriska år i rampljuset bytte Lili Päivärinta skrikande publikhav mot skadade djur. Nu väntar ny kärlek, nya singlar och ny TV-serie.

Lili Päivärinta om sin barnlöshet, djuren och musiken. Här en bild från SVT:s musiktävling ”Doobidoo”, foto Bosse Håkansson.

Lili Päivärinta har vigt livet åt sitt stora kall – att rädda skadade djur. Sångerskan valde därför bort barn – men inte kärleken.

– Jag ser fram emot att flytta ihop med Pär i ett gemensamt hus, berättar hon.

Annons

Efter tolv år tillsammans tog det slut med vilträddaren Mog Grudd – som Lili Päivärinta startade och drev stiftelsen Djurens ö tillsammans med. Nästan allt handlade om att rädda skadade djur – och paret umgicks så gott som dygnet runt.

Gilla Året Runt på Facebook

– Till slut blev det för mycket. Jag har behov av att kunna andas också. Det blir jobbigt i längden att träffas hela tiden – både i yrket och privat. Man kan behöva få längta lite efter sin partner ibland också, menar Lili.

Något man lugnt kan påstå att hon får göra när det gäller sitt nya förhållande. Pojkvännen Pär Sjödin bor nämligen i Karlstad – 35 mil från Lili i Stockholms skärgård. Han är nio år yngre, arbetar som elmarknadsanalytiker och de träffades när Lili och Susie uppträdde på Julgalan i Karlstad 2009, då Pär hjälpte till som scenarbetare.

– Vi pratade en hel del och bytte nummer. Sedan lärde vi känna varandra via telefonen. Samtalen kunde pågå i flera timmar, har aldrig pratat så mycket i telefonen innan, skrattar Lili.

Egentligen mådde hon dåligt efter uppbrottet från Mog och ville vara ensam. Men kärleken gick inte att stå emot. Speciellt inte efter att de träffats ett halvår senare, då Lili och Susie spelade i Karlstad igen.

– Det var väldigt romantiskt, kan jag lova. Pär är så ödmjuk och rolig. Vi har kul tillsammans, vilket är viktigt. Dessutom har vi samma livsstil, båda tränar mycket och det är ju bra att han gillar djur.

Du fyllde 48 år i januari, känns det som att tåget har gått när det gäller att få barn?
– Ska man ha barn gäller det att man verkligen vill ha det. Jag hatar att göra saker halvdant. När jag väl går in i något gör jag det till hundra procent – oavsett vad det handlar om. Sedan har jag aldrig känt någon stark längtan, man kan säga att djuren är mina barn.

För tillfället har hon två hundar och fem katter hemma i huset på Djurö. Men också ett antal djur som skadats och bor hos Lili under sin rehabilitering. När vi hälsar på huserar bland annat några duvor, en uggla och en igelkott.

”Att ta hand om vilda djur är en känslomässig berg-och dalbana”

Systrarna Lili och Susie har återförenats och gör nya spelningar ihop.

Lili får ta del av sin syster Susies barn då hon inte har några egna.

För sju år sedan blev du gravid med förra sambon, men gjorde abort. Är det något du ångrar i dag?
– Till att börja med måste jag säga att det inte bara var mitt beslut, Mog ville absolut inte ha barn. Senare visade det sig att det var tvillingar och det är klart att jag mådde dåligt efter ingreppet. Men när det väl fick sjunka in kändes beslutet rätt och det är inget jag ångrar. Det händer någon gång ibland att jag tänker att det vore kul att ha en familj, men då skulle jag inte kunna jobba för djuren som jag gör. Dessutom har både min syster Susie och min bror Totte tre barn var så jag får en hel del därifrån.

Hur lät kommentarerna efter aborten?
– Väldigt blandade. Vissa undrade hur jag kunde vara så dum eftersom barn är meningen med livet. Andra tyckte att det var starkt gjort och att det är bra att det finns någon som verkligen står upp för djuren.  Alla är vi olika och det får man acceptera.

Hur orkar du att lägga ned så mycket tid och kraft på att ta hand om skadade djur?
– Jag har varit på gränsen att bränna ut mig helt flera gånger. Att ta hand om vilda djur på det här sättet är en känslomässig berg- och dalbana. Jag är väldigt omtänksam och empatisk – att känna sorg så ofta tär på en. Det har jag förstått inte alltid varit så bra för mig, jag är en så pass blödig och känslosam person. Men samtidigt brinner jag så mycket för djuren att jag inte skulle klara av att sluta. Det är verkligen mitt kall och min lott. Jag behövs så mycket här.

Lili Päivärinta
Född: 5 januari 1966 i Stockholm
Familj: Pojkvännen Pär Sjödin, mamma, syster Susie och bror Totte med familjer. Har två hundar och fem katter
Bor: Hus på Djurö i Stockholms skärgård
Yrke: Artist och djurräddare
Intressen: Djur, musik, båtar och hav, träning
Aktuell: Med programmet ”Djurens hjältar” på TV 3 och med nya låtar i gruppen Lili & Susie. ”Djurens hjältar” har premiär i TV3 den 1 april kl 20.00.

Lili och Susie på bilsemester som små.

Lili och Susie på bilsemester som små.

 

Av Joakim Löwing. Foto: SVT, privat.


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…