Annons

Annons

Djuren var min tröst när jag blev mobbad

Sofia Rågenklint

Programledaren Sofia Rågenklint om uppväxten:

Flytten till Dalarna gav henne både den bästa och värsta tiden i hennes liv. Nu är programledaren Sofia Rågenklint tillbaka i Stockholm och ser fram emot singelliv, 40-årsdag och nya tv-satsningar. 

– Jag har absolut ingen annalkande 40-årskris! Jag tycker tvärtom att det är härligt att bli äldre och klokare. Jag börjar inse vad jag vill göra med mitt liv och hur jag ska göra det på bästa sätt. Det känns nästan som en nystart. Jag har insett hur viktigt det är att ge sig själv en berömmande klapp. Tidigare har jag mest varit bra på att ta hand om andra…

Annons

Sofia Rågenklint är något av vårens programledare i TV. Dels i populära familjeprogrammet ”Djursjukhuset i SVT1, dels i barnfavoriten ”Söndag med Sofia” i Barnkanalen. Med sin sjungande daladialekt och härliga entusiasm är hon den perfekta guiden in i djurens värld för både gammal och ung. Och det är en värld som Sofia verkligen älskar och känner sig hemma i.

– Jag har haft djur omkring mig så länge jag kan minnas, berättar hon. Både morfar och mamma hade hundkennel och jag växte upp med travhästar, tjurar, grisar, katter, kaniner – och så massor med hundar förstås. ”Djursjukhuset” är det absolut roligaste och mest givande jag kan tänka mig att göra i TV. Jag är så imponerad av veterinärernas arbete och det är en ynnest att få vara med. Som programledare får jag vara med under operationer, undersökningar och jag får träffa dessa engagerade djurägare och deras husdjur. Jag känner mig oerhört trygg i den rollen.

Daladialekten till trots så är Sofia faktiskt västgöte. Mamma Margaretha blev kär i Bosse Fransson, låtskrivare och sångare i kända dansband som ”Drifters”, ”Tötas” och ”Zam Hultins”. Han var från Skövde och där föddes och bodde Sofia under sina första åtta år. Sedan flyttade de för att ta över mammans stora släktgård i Äppelbo i Dalarna.

– För mig var det omtumlande och ett jobbigt avsked, säger hon. Jag ville inte lämna Skövde, mina vänner, klasskompisar och min lärare. Och från att ha bott ganska centralt i en stad hamnade vi långt ut på landet. Det tog ett tag, men jag kom snart att tycka om både lilla Äppelbo, gården och alla djuren. Det är en plats som gett mig massor med ljusa minnen och som präglat mig positivt för resten av livet. Jag lekte i skogen på somrarna och åkte slalom på vintrarna, men mest var jag i stallet med hästarna  – jag mer eller mindre bodde i ladugården.

”Jag var inlåst men lyckades ta mig därifrån, barfota hem i regnet”

Men det var inte helt problemfritt att komma som nykomling till Centralskolan i Äppelbo.

– Jag vet än idag inte varför det blev just jag, men jag råkade ut för en ganska tuff mobbning under flera år, både psykiskt och fysiskt berättar hon. Jag var helt livrädd för de här killarna i skolan. Speciellt när de tog på sig håriga djurmasker som de hade sytt själva. Då visste jag att jag skulle jagas och trakasseras. En dag blev jag inlåst i skolans källare och lyckades till slut ta mig därifrån, barfota hem i regnet. Det var först då jag först berättade för mamma och sa att jag aldrig, aldrig tänkte gå tillbaka till skolan. Då gick hon gick raka vägen till skolan och pratade med både elever och personal – från den dagen upphörde mobbningen helt.

– Men det är så sorgligt att det pågår mobbning, överallt och hela tiden. Min egen mobbning har präglat mig så att jag har svårt för alla, unga som gamla, som anser att de är förmer än andra och därför tror att de kan bete sig precis hur som helst! Folk som behöver trycka ner andra för att hävda sig själv…

– Jag är allergisk mot det. Ibland kan jag inte låta bli att ingripa när jag går förbi en skola och råkar se någon som blir utsatt för någon form av mobbning. Det har faktiskt hänt att jag gått in på skolgården och pratat med både barn och lärare. Det får inte fortgå i lönndom.

Sofia RågenklintFaktaruta Sofia Jennie Jessica Rågenklint

Ålder: 39 år

Yrke: TV-programledare

Bor: Lägenhet i Stockholm

Familj: Sönerna Tim, 9, och Alexander, 7 år

Bästa egenskap: Envis som synden

Sämsta egenskap: Långsint. ”Men jag har blivit bättre”

Aktuell: Som programledare i ”Djursjukhuset” i SVT 1 och ”Söndag med Sofia” i Barnkanalen

Hela intervjun med Sofia Rågenklint finns i Året Runt nr 17 – ute i butik nu

Av Johnny Alrup Foto: Carl Johan Söder, Ellinor Höglund Wetterwik /SVT

Läs också reportaget om Charlott som blev mobbad under hela skoltiden


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…